Reklama

USA a EU: Dramatický nárůst cen potravin budeme řešit společně

Pšenice, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Spojené státy a Evropská unie budou společně hledat cestu z potravinové krize, která světu hrozí kvůli válce na Ukrajině a omezením exportu potravin z některých zemí, píše server CNBC.

Reklama

Víkendové setkání ministrů zahraničí zemí G7 přineslo varování před neustále hrozící globální potravinovou krizí, kterou na jedné straně způsobuje neschopnost Ukrajiny exportovat obilí, hnojiva i rostlinný olej, na straně druhé i to, že země kvůli válce není schopna osít veškerou plochu.

Tento výpadek pak zvyšuje závislost EU na jiných zemích. Ty ale v obavě o zabezpečení dostatku potravin pro své obyvatele začínají export omezovat. Zákaz vývozu pšenice oznámila v sobotu Indie. Jako znepokojivé označil toto rozhodnutí po víkendovém jednání G7 evropský komisař pro obchod Valdis Dombrovskis, upozornil na to server CNBC.

Ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, stát může i 60 korun

Výrobní ceny v tuzemském zemědělství letos v dubnu rostly nejvýrazněji v dějinách České republiky a současně v celé historii měření od roku 1992. Oproti loňskému dubnu se totiž zvýšily o 35,3 procenta.

Přečíst článek

„Dohodli jsme se zástupci Spojených států, že kroky v této oblasti budeme koordinovat. Stopku vývozu Indie budou totiž kopírovat i další země, to může celou situaci, kdy svět čelí obtížím se zemědělskými dodávkami kvůli válce na Ukrajině, ještě víc zhoršit,“ dodal Dombrovskis. Ke stejnému kroku se totiž minulý týden rozhodla i Indonésie, která pozastavila vývoz palmového oleje.

„Tato omezení poženou nadále cenu zemědělských komodit a posléze i potravin ještě výš. A pro EU tím vyvstává otázka dostupnosti potravin,“ míní Dombrovskis.

Dostupnost potravin je prioritou 

Cenami potravin se má zabývat i transatlantická rada TTC během pondělního jednání. Zatímco ještě ke konci roku se skupina odborníků z EU a Spojených států zabývala dohodou o prodeji jaderných ponorek mezi USA a Austrálií, kvůli níž došlo na zrušení jejich dodávek z Francie, nyní se hlavním tématem diskusí mají stát problémy v dodavatelských řetězcích, jež způsobila ruská invaze na Ukrajinu.

Smutný rekord. Po indickém zákazu vývozu z minulého týdne opět stoupla cena pšenice

Cena pšenice na mezinárodním trhu po indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce.

Přečíst článek

Podle evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové, bývalý prezident dánskou političku v minulosti označil jako „dámu evropských daní“, jsou pondělní rozhovory TTC milníkem transatlantických vztahů.

„Současná geopolitická situace vrhá na vztahy mez USA a EU naprosto odlišné světlo a důležitost rady TTC roste,“ uvedla Vestagerová s tím, že nikdy předtím nepředpokládala, že by se mohly na její půdě projednávat společné kroky proti Rusku. Ruská invaze podle ní jednoznačně posílila transatlantické vztahy.

Raman Haloučanka

Jde o hybridní agresi, říká běloruský premiér. Musíme se přeorientovat na jiné trhy

Západní sankce zablokovaly prakticky veškerý běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky. Roční ztráty tím způsobené dosahují 16 až 18 miliard dolarů (asi 380-428 miliard korun), uvedl běloruský premiér Raman Haloučanka v televizním rozhovoru podle státní agentury BelTA.

Přečíst článek

Čína, ilustrační foto

Horší, než se čekalo. Tak vypadají výsledky čínského průmyslu za duben. Druhá největší ekonomika klesne

Čínský průmysl v dubnu meziročně klesl o 2,9 procenta a maloobchod dokonce o 11,1 procenta. V obou případech je to výrazně více, než se čekalo. Na vině je striktní proticovidová politika čínské vlády. Čínský jüan se po zveřejnění údajů pohybuje kolem svého 20měsíčního minima vůči dolaru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Listy stejné rostliny sóji mohou být ve stejný okamžik ve stínu i vystaveny slunci. Genová úprava umožňuje, aby rostlina rychleji reagovala, lépe využila sluneční záření a výrazně zvýšila úrodu.

Genová úprava zvýšila úrodu sóji o pětinu. A mohou se přidat další plodiny

Přečíst článek
Babiš zpochybňoval jakost potravin z Ukrajiny, podle Výborného dezinformoval

Babiš se rozjel ve Sněmovně. Kritizoval dovoz „otráveného“ ukrajinského obilí. Král dezinformátorů, kontroval Výborný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme