Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jde o hybridní agresi, říká běloruský premiér. Musíme se přeorientovat na jiné trhy

Raman Haloučanka
ČTK/AP
 ČTK

Západní sankce zablokovaly prakticky veškerý běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky. Roční ztráty tím způsobené dosahují 16 až 18 miliard dolarů (asi 380-428 miliard korun), uvedl běloruský premiér Raman Haloučanka v televizním rozhovoru podle státní agentury BelTA.

Reklama

„Přirozeně nemůžeme ztratit tento objem vývozu. Musíme jej přeorientovat na jiné trhy, a to včetně asijského, afrického, blízkovýchodního a trhu Perského zálivu. Na tom teď pracujeme,“ řekl předseda vlády.

Jednoznačně pokládáme sankce za nástroj nikoliv nátlaku, ale hybridní agrese. Určitě je to poslední stadium, které předchází klasické ozbrojené agresi. Cílem nynějších sankcí, na rozdíl od jejich klasického chápání, je srazit zemi na kolena, ekonomicky ji udusit a násilně dosáhnout splnění určitých požadavků či podmínek,“ zdůraznil Haloučanka.

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Západ uvalil sankce proti Bělorusku za jeho podíl na ruské invazi na Ukrajinu. Té se běloruské vojsko přímo nezúčastní, nicméně Minsk poskytl běloruské území ruským silám k útoku na sousední zemi.

Postihy mají dále omezit běloruský export, který už zasáhly předchozí sankce vůči režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Evropská unie také zmrazila platební styk s běloruskou centrální bankou a vyloučila ze systému SWIFT tři velké běloruské banky.

Gazprom

Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči

Evropská komise v těchto hodinách završuje svoji snahu vypracovat vodítko firmám a státům EU stran toho, jak mají platit za ruský plyn. Podle informací agentury Bloomberg vodítko precizuje takovým způsobem, že evropští odběratelé budou moci nadále nakupovat ruský plyn, aniž by přitom porušovali protiruské sankce. Ty EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Přečíst článek

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme