Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smutný rekord. Po indickém zákazu vývozu z minulého týdne opět stoupla cena pšenice

Smutný rekord. Po indickém zákazu vývozu z minulého týdne opět stoupla cena pšenice
Pixabay
 ČTK

Cena pšenice na mezinárodním trhu po indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce.

Reklama

Indie, která je druhým největším producentem pšenice na světě, přišla se zákazem vývozu minulý týden poté, co úrodu nepříznivě ovlivnila vlna veder, která vynesla domácí ceny na rekordní úroveň. Na světových trzích stouply letos ceny pšenice zhruba o 60 procent, což zvýšilo cenu všeho od chleba po nudle.

Indická vláda uvedla, že bude stále povolovat vývoz do zemí, které požadují dodávky „k uspokojení svých potřeb v oblasti potravinové bezpečnosti“. Dodala, že zákaz vývozu není trvalý a může být zrušen.

Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek

Indie nepatří k hlavním vývozcům pšenice

Rozhodnutí Dillí ale zkritizovali ministři zemědělství ze skupiny G7, která se setkala v Německu a tvoří ji zástupci sedmi největších světových vyspělých ekonomik, jež dominují světovému obchodu a mezinárodnímu finančnímu systému.

„Pokud by všichni začali uplatňovat vývozní omezení nebo uzavírat trhy, krizi by to zhoršilo,“ řekl německý ministr pro výživu a zemědělství Cem Özdemir na setkání s představiteli Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a Spojených států amerických.

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

Indie nepatří k hlavním vývozcům pšenice, protože většina její úrody se prodává na domácích trzích. Po ruské invazi se ale propadl ukrajinský export. A vzhledem k suchu a záplavám, které ohrožují úrodu u dalších velkých producentů, očekávali obchodníci s komoditami, že dodávky z Indie vyrovnají část výpadku.

Před zákazem vývozu si Indie kladla za cíl dodat letos na světový trh rekordních deset milionů tun pšenice. Jejími hlavními odběrateli jsou další asijské země, například Filipíny, Indonésie či Thajsko.

pole na Ukrajině, setí

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Přečíst článek

Štěpán Křeček: Pšenice z Indie může být lékem na potravinou krizi

Vývozy pšenice z Ukrajiny a Ruska může z podstatné části nahradit Indie. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci cen na světových trzích s pšenicí a předešlo by se humanitárním problémům v rozvojových zemích, míní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

sklizeň (ilustrační foto)

Štěpán Křeček: Ceny zemědělských výrobců rostou nejrychleji od roku 1992, ještě nejsou na vrcholu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme