Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kritika Putina po ukrajinských úspěších stoupá. Rezignujte! vyzvali jej zastupitelé z rodného Petrohradu

Vladimir Putin
Dušan Kütner

Ukrajina hlásí osvobození desítek měst a menších obcí, v Rusku stoupá odvaha vojenskou akci kritizovat a přemýšlet o nástupci Vladimira Putina. Někteří vysocí ruští činitelé naopak tváří v tvář neúspěchům ruské armády volají po větší intenzitě útoků včetně všeobecné mobilizace, což ovšem rovněž znamená kritiku dřívějšího Putinova rozhodnutí se jí vyhnout, napsal deník The New York Times.

Reklama

„Od začátku září do dneška naši vojáci osvobodili již více než 6000 kilometrů čtverečních území Ukrajiny – na východě i na jihu. Pohyb našich jednotek vpřed pokračuje,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu. Ukrajinským silám se v posledních dnech podle něj podařilo dobýt zpět desítky měst a vesnic na severovýchodě země, včetně strategicky důležitých měst Izjum a Kupjansk.

V reakci na neúspěchy ruské armády v poslední době více než 40 regionálních volených zastupitelů po celém Rusku v pondělí podepsalo petici o dvou větách, která skončila slovy: „Požadujeme rezignaci Vladimira Putina na funkci prezidenta Ruské federace!“, napsal deník The New York Times.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko bez Putina bude jako Severní Korea na steroidech, míní bývalý poradce Kremlu

Ekonom a bývalý poradce Kremlu Sergej Gurijev varoval, že Rusko by se mohlo stát „Severní Koreou na steroidech“ ve chvíli, kdy bude prezident Vladimir Putin nahrazen. Pokud otěže převezme po Putinovi nový vůdce, současný politický systém v Rusku se pravděpodobně zhroutí, dodal Gurijev, který ze země emigroval v roce 2013 do Francie, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Petice, kterou zorganizovali odpůrci invaze na Ukrajinu včetně zastupitelů z Putinova rodného Petrohradu, neměla žádný praktický dopad a v ruských státem kontrolovaných médiích byla ignorována. Ale je zarážející už jen to, že vznikla – a ukázala, že navzdory mimořádně tvrdým zásahům Kremlu proti kritikům „speciální vojenské operace“, jak invazi oficiálně Kreml nazývá, jsou Putinovi odpůrci povzbuzeni.

Putin za nic nemůže, tvrdí příznivci

Putinovi příznivci naopak intenzivně hledají někoho jiného, ​​koho by mohli vinit z průběhu vojenské akce. Prováleční komentátoři a politici poukazují na vojenské velení nebo vysoké státní úředníky s tím, že nevedli válku s dostatečnou rozhodností anebo nedodali Putinovi všechna fakta. Člen dolní komory parlamentu Michail Šeremet řekl ruským médiím, že armáda na Ukrajině neuspěje „bez plné mobilizace“. Byla to zároveň přímá kritika dřívějšího Putinova odmítnutí provést celonárodní mobilizaci, což je krok, který naopak ruští zastánci eskalace válečného úsilí dlouho požadují.

Aeroflot, Moskva, letiště

Uvědomili jsme si, že se již nemůžeme vrátit, říkají mladí Rusové. A jsou jich miliony

Rusko prožívá největší exodus obyvatel od rozpadu Sovětského svazu před třiceti lety. A co hůře – ze země vycestovaly až čtyři miliony převážně mladých a vzdělaných lidí, nejen kvůli práci, ale i nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajině a současnému stavu ruské společnosti, napsal server Fortune.

Přečíst článek

Dlouholetí kritici Kremlu se chopili ruských neúspěchů na frontě, aby podstoupili riziko, že vystoupí proti Putinovi. Za kritiku války považovanou Kremlem za pomluvu armády a pokus o destabilizaci systému přitom hrozí v Rusku až 15 let vězení. „Nyní je naděje, že Ukrajina tuto válku ukončí,“ řekla Xenia Torstremová, členka městské rady v Petrohradu, která pomáhala zorganizovat petici.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Zveřejnění prohlášení vyzývající k odvolání prezidenta z funkce za vlastizradu bylo šokujícím krokem v prostředí, ve kterém strach z uvěznění téměř veškerou kritiku Putina zadupal pod zem. Některým ze členů městské rady nyní hrozí pokuta za „diskreditaci“ armády a vlády, ale v Moskvě své petrohradské kolegy následovali členové tamní městské rady a rovněž vyzvali Putina k rezignaci.

Dmitrij Peskov

Přijeďte do Ruska, uvidíte, jak vám lžou, láká turisty mluvčí Kremlu

Kreml prý nebude oplácet Evropské unii, která ztížila cesty Rusům do Evropy, stejnou mincí. Celé to je ale typická propaganda.

Přečíst článek

Když byla v pondělí ráno petice zveřejněna na Twitteru, měla 19 signatářů z Moskvy a Petrohradu. Ke konci dne se počet rozrostl na více než 40, včetně zástupců magistrátu ze vzdáleného města Jakutsk na Sibiři a ze Samary na řece Volze.

Není jasné, jak by v praxi mohla petice pomoci urychlit Putinovu rezignaci. Jeden ze signatářů – Vasilij Chorošilov, městský zastupitel v Moskvě – řekl, že myšlenkou bylo vyslat i mocným, ale zatím neviditelným odpůrcům Putina zprávu, že budou mít podporu mezi ruskou veřejností.

„Radikální patrioti také začali pochybovat o správnosti cesty, kterou se Putin ubírá,”  řekl 38letý Chorošilov v telefonickém rozhovoru pro NYT. „Některé síly v nejvyšších politických patrech moci mohou podniknout určitý druh rozhodné akce – ale jen pokud uvidí podporu mezi lidmi,” dodal.

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme