Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

směnárna v Praze
Dušan Kütner / Newstream
pej, vku

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Reklama

Do Česka míří velké množství uprchlíků z Ukrajiny, přičemž lidé si s sebou vezou většinou hotové peníze. Hřivny by si chtěli směnit na tuzemskou měnu.  "Skutečnost je bohužel taková, že možnosti jsou v tomto směru extrémně omezené a nevýhodné, v regionech mimo Prahu pak prakticky nulové,” podotýká Jan Nedělník, šéf firmy Comdata pro Česko a Maďarsko.

Česká národní banka (ČNB) na svém kurzovním lístku ale ukrajinskou měnu uvedenou ani nemá. Podle ní to musí řešit tuzemské komerční banky po svém. Ty však dlouhodobě ukrajinskou hřivnu nepřijímají. Důvod? Obava z velkého kurzové rizika a celková nestabilita ukrajinské měny.

Denis Šmyhal

Ukrajina má dostatek základních potravin. Omezí ale vývoz pšenice, masa i oleje

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala zhruba třetinu její roční spotřeby.

Přečíst článek

Hřivny se před válkou neobchodovaly

„Ukrajinské hřivny jsme na devizovém listu neměli ani před válkou na Ukrajině,” uvedl pro Newstream Michal Teubner z Komerční banky. Zda se v tomto pohledu politika Komerční banky změní, zatím nekomentoval. 

Podobná situace zatím panuje i v  České spořitelně. „O problému víme a řešíme ho,” dodává Filip Hrubý z České spořitelny. K nápravě by podle něj mělo dojít v řádu několika dní.

O moc lepší situace není ani ve směnárnách. Ty v drtivé většině případů hřivny vůbec nevykupují. „Jsme na trhu téměř dvacet let a s ukrajinskými hřivnami neobchodujeme a ani jsme nikdy neobchodovali,“ říká Kristýna Tsomka, ze směnárny Exchange v pražské Kaprově ulici.

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek

A pokud lze hřivnu směnit, pak zpravidla s extrémně nevýhodným kurzem. „Setkat se lze i s naprostými extrémy jako ve směnárně na pražském Florenci, která ve středu 9. března vykupovala 100 hřiven za pouhou jednu korunu. Nákup 100 hřiven přitom nabízela za 80 korun českých. Takto tedy vypadá situace v Praze, dle našich informací přitom mimopražské směnárny výměny hřiven za české koruny vůbec nenabízí,” dodává Nedělník.

Tento stav podle něj může změnit pouze česká vláda. „Jen ta může české banky nasměrovat k tomu, aby začaly být vůči ukrajinským uprchlíkům vstřícnější a umožnily jim směnu jejich hotovosti za českou měnu. Samotné banky totiž tento problém řešit odmítají a Česká národní banka nemá dostatečné páky na to, aby status quo mohla změnit,” uzavřel Nedělník. 

Zatím tak ukrajinským občanům zbývá jediná možnost, a to výběr z bankomatu. „Pokud maji platební kartu banky, která stále funguje, mohou si vybrat hotovost u jakéhokoliv bankomatu české banky ovšem ale s vysokým poplatkem, který se pojí s výběrem ze zahraničí,” dodává Teubner z Komerční banky.

Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Pojištění vkladů: Jak funguje a kolik dostanete?

Kdyby banka, kde máte svůj běžný či spořicí účet, zkrachovala, získáte peníze zpět díky pojištění vkladů. Pro náhrady je stanovený limit 100 tisíc eur, ale v určitých případech dosáhnete až na dvojnásobek. Jak přesně pojištění vkladů funguje a kdy máte na plnění nárok.

Přečíst článek

stavební spoření

Stavební spořitelny půjčily letos ke konci února o čtvrtinu více peněz

Stavební spořitelny poskytly za první dva měsíce letošního roku úvěry za 15,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu. Zároveň zaznamenaly nárůst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 87 900, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme