Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina má dostatek základních potravin. Omezí ale vývoz pšenice, masa i oleje

Denis Šmyhal
ČTK/AP
 ČTK

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala zhruba třetinu její roční spotřeby.

Reklama

Ukrajinská vláda ale omezí či zakáže vývoz některých zemědělských komodit, uvedla agentura Bloomberg. Plyn bude dále dovážet plyn z unijních zemí. Zákaz či omezení vývozu by se měl týkat pšenice, pohanky, masa, oleje či cukru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Loutková vláda, nová železná opona nebo rozdělená země. To jsou možné scénáře pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině jednou pro vždy změní Evropu, píše server CNBC. A to i tehdy, kdy to dopadne nejlépe, jak může. Tedy, že Ukrajina se ubrání ruské převaze a nadále zůstane suverénním státem. 

Přečíst článek

Šmyhal uvedl, že od začátku března jeho země dostala zhruba 40 tisíc tun humanitární pomoci.

Ukrajina má v současné době 9,5 miliardy metrů krychlových zásob plynu. Před ruskou invazí při tom roční spotřeba plynu v zemi činila zhruba 30 miliard metrů krychlových a Ukrajina dvě třetiny své spotřeby pokrývala ze svých vlastních zdrojů. Podle Šmyhala bude Ukrajina nadále dovážet plyn ze sousedních unijních zemí, například z Maďarska, Polska či Slovenska.

Reklama

Kombajn, ilustrační foto

Chleba a rohlíky zdraží, cena pšenice je na rekordu

Cena základních pekařských výrobků jako je chleba a rohlíky v Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rekordním cenám pšenice na komoditních burzách i několikaměsíčním potížím s cenami energií vzroste. Očekává to jak Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, tak někteří analytici. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v Česku, v pondělí stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu.

Přečíst článek

Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Tento týden vstoupí do historie burzovního obchodování. Cena pšenice na burze v Chicagu během něj stoupla o více než 40 procent. Důvodem je válka na Ukrajině, která dramaticky ztenčuje světové zásoby obilovin. Ceny potravin přitom už v únoru, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, vystoupaly k historickému rekordu, jak vyplývá ze včerejší pravidelně zprávy OSN k cenám potravin ve světě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Lukáš Kovanda
video

Kam až zamíří inflace? Do jaké míry poškodí válka české exportéry? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme