Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svůj boj proti Putinovi nikdy nevzdám, uvedl blízký spolupracovník Navalného

Leonid Volkov
ČTK
 ČTK

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské stanici BBC, že nikdy nevzdá boj proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby nebyla zbytečná „nejvyšší oběť“ opozičního vůdce. Navalnyj za nejasných okolností zemřel v ruském vězení za polárním kruhem.

Reklama

BBC zveřejnila úryvky rozhovoru s Volkovem, který byl v březnu před svým domovem v litevském exilu brutálně přepaden a od úderů kladivem utrpěl zlomeninu ruky, pohmožděniny na hlavě a poranění nohy.

Útok měl podle Volkova jasné poselství: „Víme, kde žiješ, a můžeme tě zabít. Jdeme po tobě,“ řekl v prvním televizním rozhovoru poskytnutém po přepadení.

Julija Navalná během svého projevu v Evropském parlamentu

Kdo nahradí Navalného? Ruská opozice je postupně „odklízena“ do věznic

V Moskvě se dnes uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného. S jeho odchodem nyní vyvstává otázka, kdo jej v boji proti režimu Vladimira Putina nahradí. Celému „odboji“ příliš nehraje do karet fakt, že většina z jeho dalších velkých jmen je nyní ve vězení. Naposledy tam byl poslán aktivista Oleg Orlov.

Přečíst článek

Za útokem stojí Poláci

Minulý měsíc polské úřady kvůli útoku na ruského opozičníka zadržely tři lidi: Bělorusa, který si podle vyšetřovatelů útok objednal, a dva Poláky z prostředí fotbalových „ultras“, kteří útok podnikli. Volkov je přesvědčen, že za přepadením stojí Putinův režim.

Reklama

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj podle ruských úřadů zemřel 16. února ve věznici a jeho spolupracovníci za smrt činí zodpovědného Putina. Na úmrtním listě stojí, že zemřel přirozenou smrtí.

Podle Volkova „nikdo nenahradil“ Navalného, jakkoli každý podle něj ví, že Navalného manželka Julija je novou charismatickou vůdkyní opozice, přestože si nikdy nepřála sehrávat tuto veřejnou roli. Smrt svého přítele označil za „otevřenou ránu v našich srdcích“.

Ruský prezident Vladimir Putin

Většina zahraničních společností pokračuje v Rusku ve svém podnikání

Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9,5 procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila. Vyplývá to podle agentury APA ze studie Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání (WIIW).

Přečíst článek

„Vždy jsme si uvědomovali, že bojujeme proti šílenému fašistickému diktátorovi, který neuznává žádné meze,“ řekl. Obvinil Putina, že „zabíjí tisíce lidí“, ať už domácích odpůrců, v Evropě nebo na Ukrajině. Neexistuje „žádný kouzelný trik“, který by mohl svrhnout ruský režim, varoval a vyzval západní spojence, aby poslali na Ukrajinu více zbraní a neuvažovali o vyjednávání s Ruskem, navzdory nedávnému postupu ruských vojsk. Podle něj Putin „blufuje, aby se předváděl mnohem silnější, než skutečně je, protože doufá, že to postačí k tomu, aby přinutil Ukrajinu a její západní spojence vstoupit do nějakého vyjednávání“.

Na Putina podle něj musí být vyvíjen „vojenský tlak, ekonomický tlak, politický tlak“, a to pokud možno zevnitř a zvenčí. „Pokud existuje 50 věcí, které můžeme udělat, musíme jich udělat všech 50. Nestačí udělat 49, protože je to největší hrozba pro svět, jakou jsme za posledních 80 let viděli,“ prohlásil.

Reklama

Související

V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme