Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného
ČTK
 ČTK

Téměř 360 lidí již bylo zatčeno při shromážděních, která se konala zhruba ve třicítce ruských měst na počest opozičního politika Alexeje Navalného, který podle úřední zprávy v pátek zemřel ve vězení. Uvedl to dnes specializovaný server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv. Smrt opozičního politika potvrdila i jeho mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj zemřel.

Reklama

Spontánní pietní místa začala po oznámení Navalného smrti vznikat v řadě ruských měst, obvykle u památníků obětem politických represí, kam lidé na počest Navalného nosili květiny. Podle agentury AFP se u některých pietních míst tvořily fronty. Dělo se tak navzdory postoji úřadů, které varovaly před pořádáním jakýchkoliv „nepovolených demonstrací“.

Podle sčítání zveřejněného na internetových stránkách OVD-Info a aktualizovaného v sobotu ráno bylo „ve 13 městech“ zatčeno 110 osob. Téměř sedm desítek zatčených hlásí lidskoprávní platforma z Petrohradu, dalších 15 v Nižním Novgorodu a 11 v Moskvě.

FOTOGALERIE: Při pietních akcích v Rusku proběhlo zatýkání

Smrt potvrdila mluvčí Navalného

Mluvčí Alexeje Navalného Kira Jarmyšová potvrdila, že ruský opoziční politik je po smrti. Uvedla to s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj podle ruských úřadů v pátek zemřel.

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Válka na Ukrajině bude trvat ještě roky. Ruské vzdušné síly překvapily svou nekompetentností, říká expert

Válka na Ukrajině je teď podle Zdeňka Kříže z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity v módu očekávání dlouhého opotřebovávacího konfliktu. Může podle něj trvat ještě roky. Odborník se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku a v analýze zhodnotil dva roky konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek

„Alexej Navalnyj byl zavražděn. Jeho smrt nastala 16. února ve 14:17 místního času, uvádí se v oficiální zprávě pro Alexejovu matku,“ napsala Jarmyšová na sociální síti X.

Podle Jarmyšové zatím Ljudmila Navalná nemá přístup k tělu svého syna, které se mělo podle předané úřední zprávy nacházet v márnici města Salechard. Budova je podle ní zamčená a tělo tam není, ačkoliv vězeňské úřady tvrdily matce opak.

Později mluvčí uvedla, že vyšetřovatelé sdělili, že tělo nebude příbuzným vydáno, dokud neskončí vyšetřování. Igor Ždanov, další z Navalného spolupracovníků, napsal, že Ljudmile Navalné po příjezdu do trestanecké kolonie řekli, že příčinou smrti jejího syna byl „syndrom náhlého úmrtí“.

Deník Novaja Gazeta předtím podle agentury Reuters uvedl, že do vězeňské kolonie dnes Ljudmila Navalná zamířila spolu s právníkem Navalného. Trestanecká kolonie IK-3, známá též pod názvem Poljarnyj volk, leží asi 60 kilometrů za polárním kruhem poblíž města Salechard. Je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

Sedmačtyřicetiletý kritik prezidenta Vladimira Putina byl ve vězení od roku 2021. Za tu dobu se potýkal s bolestmi zad a nohou, nemocemi, kvůli zásahům dozorců nemohl spát, držel několik týdnů hladovku a často byl na samotce, kam byl podle své mluvčí naposledy poslán před dvěma dny. Jen několik měsíců před nástupem do vězení v roce 2021 byl politik otráven, z čehož vinil Putina a ruskou tajnou službu FSB.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme