Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát začne sám prodávat energie, slibuje ministr Síkela. Chce pomoci krajům

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN)
ČTK

Státní obchodník s energiemi by měl zajistit dostatek energií pro kraje nebo instituce. Například středočeský kraj na příští rok nemá zafixované ceny. Podle výpočtu by měl zaplatit 1,6 miliardy korun. Má ale maximálně půlku.

Reklama

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) navrhne vládě navýšení letošní pomoci domácnostem s cenami energií. Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vládě také předloží návrh na urychlené založení státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice. Pomoc připravuje také pro průmysl. Síkela to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci.

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkala (nest. za STAN)

Stanislav Šulc: Ministr Síkela chce hledat Čechy ohrožené energetickou krizí. Našli jsme je za 3 minuty

Konečně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela slíbil razantní navýšení pomoci lidem před blížící se topnou sezonou. Zaměřit se chce na ty skutečně zranitelné a slíbil jejich „urychlenou identifikaci“. Zkusili jsme to. Trvalo to pouhé minuty. A státu by to mělo trvat ještě kratší dobu.

Přečíst článek

Síkela chce využít takzvaný dočasný krizový rámec na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině, který zveřejnila Evropská komise. Rámec umožňuje státní podporu podniků, které jsou zasažené například zvýšením cen energií. Pro pomoc podle něj přišel ten správný čas, na její podobě spolupracuje se Svazem průmyslu a dopravy.

Průmysl je podle Síkely ohledně cen energií zranitelný kvůli podcenění energetických úspor a účinnosti. „Ekonomika spotřebuje na jednu korunu HDP dvakrát více energie, než je průměr v EU,“ řekl ministr. Hůře je na tom v celé unii podle něho jen Bulharsko.

Letošní pomoc? Až deset tisíc korun

První místopředseda STAN Lukáš Vlček uvedl, že představa hnutí je, aby letos podpora pro domácnosti dosáhla zhruba deseti tisíc korun.

český premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz

Fiala a Scholz jednohlasně: Ceny elektřiny se vymykají kontrole. Evropa musí zasáhnout

Premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz se dnes na společné schůzce v Praze shodli na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny. 

Přečíst článek

„Máme-li hovořit o prostředcích, které se promítnou do letošního státního rozpočtu, který nepochybně bude muset projít určitou revizí,“ uvedl. Vláda musí podle Síkely doručovat pomoc co nejvíce adresně, současná podoba úsporného tarifu je ale plošná. Počet nízkopříjmových je ale podle něj vyšší.

Pochvalu plnou kritiky si na Twitteru neodpustil ani šéf odborů a kandidát na prezidenta Josef Středula.

Miliardové problémy krajů

„My vítáme slova, která tady zazněla od pana ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Je tady potřeba říct, že bez pomoci státu by byly ohroženy veřejné služby v této zemi,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Většina samospráv má podle něj nasmlouvané energie do konce tohoto roku.

Například Středočeský kraj nemá podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) nakoupené energie na příští rok pro kraj, krajské organizace ani krajské nemocnice. V loňském roce utratil Středočeský kraj za energie 295 milionů korun, na příští rok nyní počítá s 550 miliony korun, připraveno má ale až 800 milionů. Pecková uvedla, že když si kraj nechal 9. srpna dělat nabídku na veškeré potřebné energie, zaplatil by za ně 1,6 miliardy korun.

Síkela zopakoval, že bude prosazovat společné evropské řešení cen energií. Zmínil zvýšení částky pro obchodníky na záruky nebo zřízení intervenčnímu fondu. Chce také hledat cestu, jak oddělit ceny plynu a elektřiny.

elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok dnes přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Na Twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze. Nad tuto hranici se dnes dostala také velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce.

Přečíst článek

Strakova akademie v Praze, sídlo české vlády

Lukáš Kovanda: Vláda měla úsporný tarif zacílit – a navíc snížit DPH na potraviny

Stěžejní problém nynější koncepce vládní pomoci s drahými energiemi tkví v tom, že není dostatečně adresná. Pokud by například dnes blíže představený energetický úsporný tarif byl koncipován tak, aby od drahých energií ulevil pouze skutečně potřebným, tedy chudým a lidem z nižších středních vrstev, a ne plošně všem, bude sociálně a koneckonců i ekonomicky dávat daleko větší smysl, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme