Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu má vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu dostal vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel
ČTK / AP
 ČTK

Předseda Evropské rady Charles Michel se vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi. Informovala o tom agentura Reuters. Francie, Německo či USA nedávno oznámily, že Kyjevu dodají svá bojová vozidla pěchoty a průzkumná obrněná vozidla. Tanky Leopard 2 chtějí dodat Polsko či Finsko, potřebují však souhlas Německa, které se zdráhá jej udělit.

Reklama

„Rusko již téměř rok uplatňuje strategii ničení, strategii teroru, snaží se bombardovat ukrajinský lid, aby se podřídil. Ukrajinci se však brání," řekl Michel. „My, Evropská unie, je budeme podporovat tak dlouho, jak to bude nutné. Čas nastal, naléhavě potřebují další vybavení a já osobně jsem pro dodávky tanků na Ukrajinu," dodal.

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj (vlevo) zahynul stejně jako dalších 15 osob včetně dvou dětí při pádu vrtulníku v ukrajinském městě Brovary 18. ledna 2023. Na snímku zachycen během neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU 11. července 2022 v Praze.

Další tragédie na Ukrajině. Při pádu vrtulníku zahynulo 18 lidí včetně ministra a tří dětí

AKTUALIZOVÁNO: Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo při dnešní havárii vrtulníku u Kyjeva. Oznámily to ukrajinské úřady, podle kterých je mrtvých nejméně 18 a jsou mezi nimi tři děti. Příčina pádu letounu ve městě Brovary nedaleko metropole není jasná. Náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko nejprve informoval o 16 obětech, následně šéf kyjevské oblastní správy Oleksij Kuleba oznámil, že počet mrtvých vzrostl.

Přečíst článek

Rusko na Ukrajinu zaútočilo téměř před 11 měsíci, loni 24. února. Západní země Kyjevu poskytují humanitární, finanční i vojenskou pomoc. Až dosud Západ i přes ukrajinské naléhání poskytoval jen tanky sovětské konstrukce či jejich modernizované verze. Nedávno Francie, Německo a Spojené státy oznámily, že dodají Kyjevu svá modernější obrněná vozidla.

Polsko dodá tankovou rotu

Polsko minulý týden oznámilo, že v rámci mezinárodní koalice předá Ukrajině rotu německých tanků Leopard 2 (na hlavním snímku). Podobný záměr má i Finsko. V obou případech však předání v Německu vyrobených strojů podléhá souhlasu Berlína. Britský ministr obrany Ben Wallace, jehož země jako jedna z prvních Ukrajině dodá moderní západní tanky, a sice typu Challenger 2, v pondělí Německo vyzval, aby dodávky leopardů povolilo.

Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde:

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Šojgu chce víc vojáků, vynutily si to neúspěchy a ztráty

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě ruských vojsk válčících na Ukrajině uspořádal poradu se svými náměstky a veliteli o zvětšení početního stavu ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků. Oznámila to ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany. Odhaduje se, že Rusko má v současnosti asi milion až 1,15 milionu vojáků.

Přečíst článek

Německý zbrojní průmysl by mohl ještě letos připravit pro Ukrajinu až 15 tanků Leopard 2. S odvolání na své zdroje o tom informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), který připomenul, že dosud průmysl jako možný termín dodání uváděl nejdříve rok 2024. Tanků by ale letos podle FAZ mohlo Německo dodat Ukrajině až o třicet více, pokud by Česko a Slovensko souhlasily se zpožděním dodávek pro své ozbrojené síly

Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek

Reklama

Související

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme