Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šojgu chce víc vojáků, vynutily si to neúspěchy a ztráty

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
ČTK/AP
 ČTK

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě ruských vojsk válčících na Ukrajině uspořádal poradu se svými náměstky a veliteli o zvětšení početního stavu ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků. Oznámila to ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany. Odhaduje se, že Rusko má v současnosti asi milion až 1,15 milionu vojáků.

Reklama

Analytici předpovídali, že neúspěchy a ztráty ve válce proti Ukrajině si vynutí zvýšit početní stavy ruské armády, aby se Moskva s ještě větší převahou pokusila zlomit ukrajinský odpor, který trvá už 328 dní.

Ministerstvo podle agentury RIA Novosti uvedlo, že rozsáhlé změny, včetně zvýšení početního stavu, čekají ruskou armádu v období let 2023 až 2026.

Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek

Rozhodnutí o zvýšení početního stavu ozbrojených sil na půldruhého milionu vojáků přijal prezident Vladimir Putin, řekl Šojgu a zdůraznil, že zaručit vojenskou bezpečnost státu, ubránit nové subjekty a kriticky důležité objekty Ruské federace lze pouze posílením klíčových prvků ozbrojených sil.

Za nové subjekty ruští představitelé označují čtyři ukrajinské oblasti, jejichž připojení k Rusku ohlásil Putin na konci loňského září. Kyjev a většina států světa tuto anexi neuznávají.

Ukrajinský muž stoj na ulici poseté zničenými ruskými tanky v městě Buča, kde se Rusové podle očitých svědků i západních médií a vlád dopustili zabíjení civilistů a válečných zločinů, 6. dubna 2022.

Na dovolenou do Buči nebo Irpině? Ukrajina má smělé poválečné plány s městy trpícími ruskou invazí

Ukrajinské úřady plánují přeměnit Buču, Irpiň a další města, jejichž jména smutně proslula v souvislosti s ruskou invazí, v turistické destinace. Uvádí to oficiální prezentace ukrajinské státní delegace na veletrhu cestovního ruchu Fitur v Madridu, o které informují agentury EFE a Europa Press. Veletrh, kterého se zúčastní představitelé ukrajinské státní agentury na podporu turistiky, se uskuteční příští týden.

Přečíst článek

Ruská média koncem loňského srpna informovala, že prezident Vladimir Putin svým výnosem stanovil, že k Novému roku má početní stav ozbrojených sil činit 2,039 milionu lidí, z čehož 1,15 milionu mají být vojáci. Znamenalo to zvětšení početního stavu o 137.000 osob - a celé navýšení měli tvořit výlučně vojáci.

Reklama

Související

Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme