Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další tragédie na Ukrajině. Při pádu vrtulníku zahynulo 18 lidí včetně ministra a tří dětí

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj (vlevo) zahynul stejně jako dalších 15 osob včetně dvou dětí při pádu vrtulníku v ukrajinském městě Brovary 18. ledna 2023. Na snímku zachycen během neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU 11. července 2022 v Praze.
ČTK / AP
 ČTK

AKTUALIZOVÁNO: Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo při dnešní havárii vrtulníku u Kyjeva. Oznámily to ukrajinské úřady, podle kterých je mrtvých nejméně 18 a jsou mezi nimi tři děti. Příčina pádu letounu ve městě Brovary nedaleko metropole není jasná. Náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko nejprve informoval o 16 obětech, následně šéf kyjevské oblastní správy Oleksij Kuleba oznámil, že počet mrtvých vzrostl.

Reklama

„Dnes ráno se v Brovarech zřítil vrtulník státní záchranné služby. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra (Jevhenij Jenin) a státní tajemník (Jurij Lubkovyč)," oznámil Klymenko.

„V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci," uvedl později gubernátor Kyjevské oblasti Kuleba. Počet obětí podle něj vzrostl na 18, včetně tří dětí, a počet zraněných na 29, včetně 15 dětí.

Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek

Videa sdílená na sociálních sítích ukazují hořící budovu a její okolí a slyšet je křik lidí. Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se nezmínili o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie, poznamenala agentura Reuters.

V Brovarech, které jsou prakticky východním předměstím Kyjeva, žije asi 100 tisíc lidí. Státní záchranná služba spadá na Ukrajině pod ministerstvo vnitra.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Šojgu chce víc vojáků, vynutily si to neúspěchy a ztráty

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě ruských vojsk válčících na Ukrajině uspořádal poradu se svými náměstky a veliteli o zvětšení početního stavu ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků. Oznámila to ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany. Odhaduje se, že Rusko má v současnosti asi milion až 1,15 milionu vojáků.

Přečíst článek

Reklama

Související

Trosky kdysi největšího dopravního letadla na světě Antonov An-225 Mrija na ukrajinském letišti Hostomel. Zničila ho ruská armáda hned po začátku invaze na Ukrajinu.

FOTOGALERIE: Ukrajina opravuje zničený obří letoun Mrija. Nutnost, symbol, nebo pošetilost? ptají se kritici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme