Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkovice Steel prosí Brusel o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Vítkovice Steel usilují o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli
Vítkovice Steel
 ČTK

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel žádá Evropskou unii o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028. Vyrábí se z ní tlusté plechy. Její konec podle firmy může způsobit krizi ve stavebnictví či automobilovém průmyslu, uvedla mluvčí společnosti Jana Dronská. O výjimku usiluje také Belgie a Itálie. Sankce vůči Rusku EU a další země světa zavedly v souvislosti s jeho pokračující agresí na Ukrajině.

Reklama

Firmě jde konkrétně o ocel z ruské společnosti NLMK. „Výjimka na dovoz ocelářských polotovarů z Ruska je důležitá pro všechny válcovače oceli v Evropské unii, kteří nemají primární výrobu oceli a nemohou si polotovary sami vyrobit,“ řekla mluvčí.

Dodala, že důležitá je zejména pro Ostravu a místní producenty tlustých plechů, které se využívají především ve stavebnictví. Například při stavbách mostů, ocelových hal, větrných elektráren a dalších konstrukcí. „Patří mezi ně i Vítkovice Steel. Na dovozu polotovarů, které jsou základním vstupním materiálem pro výrobu plechů, z Ruska je firma silně závislá. Právě ruské polotovary jsou technologicky, kvalitativně i ekonomicky nejvhodnější pro výrobní technologie v Ostravě,“ doplnila.

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Přečíst článek

Podle firmy je prodloužení výjimky důležité pro to, aby firmy získaly čas na hledání alternativ k ruskému dovozu jinde. „Pochopitelně zkoušíme produkty od jiných evropských a asijských dodavatelů, ale ukázalo se to dost problematické,“ dodala Dronská.

Dopad ukončení výjimky by podle Dronské byl široký jak ve stavebnictví, tak také v automobilovém průmyslu. Pro firmy by to znamenalo existenční problémy, protože by musely spoléhat na dodávky z Číny, která není úplně stabilním partnerem. „Samozřejmě by se ukončení výjimky projevilo v nárůstu cen tlustých plechů pro stavebnictví,“ uvedla mluvčí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme