Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina má problémy s udržením finanční stability. Žádá o rychlé financování

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal
Profimedia.cz
 ČTK

Ukrajina požádala mezinárodní dárce o urychlené poskytnutí financování, uvedl podle agentury Bloomberg ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj má Ruskem napadená země problémy plnit rozpočtové priority.

Reklama

Apel posiluje volání Kyjeva po pokračování finanční pomoci ve výši přes 110 miliard dolarů (2,46 bilionu korun), kterou blokují vnitřní politické spory ve Spojených státech a Evropské unii.  V dopise koordinační skupině pro financování Ukrajiny premiér Šmyhal požádal o mimořádné setkání s tím, že příští měsíc je třeba zajistit peníze pro základní potřeby ukrajinského rozpočtu.

„Abychom udrželi makroekonomickou stabilitu, je nezbytné, abychom od ledna 2024 obdrželi dostatečné, rychlé a předvídatelné vnější financování,“ uvedl Šmyhal v dopise, který má Bloomberg k dispozici.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko může přijít o obří balík peněz. USA navrhují zabavit aktiva země na půdě G7

Spojené státy na půdě G7 navrhují zabavení až 300 miliard dolarů (asi 6,6 bilionu korun) zmražených ruských aktiv, píše list Financial Times. Ministři financí skupiny vyspělých zemí i jejich náměstci pracují na tom, aby byl návrh připravený k realizaci k druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu 24. února příštího roku. USA mají podle listu podporu Japonska, Kanady a Británie, evropské země naopak mají pochybnosti.

Přečíst článek

Ukrajina bez finanční pomoci vydrží dva měsíce

V Kyjevě sílí pocit naléhavosti, protože ruský prezident Vladimir Putin využívá situace, kdy kolísá podpora spojenců Ukrajiny a letošní ukrajinská protiofenziva nedosáhla stanovených cílů. Ukrajinské ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že finanční potřeby Ukrajiny na rok 2024 činí 37,3 miliardy dolarů (833 miliard korun). V roce 2023 obdržela Ukrajina zahraniční pomoc ve výši více než 42 miliard dolarů (938 miliard korun).

Podle Šmyhala by se mezinárodní dárci měli nyní soustředit na zajištění základních funkcí ukrajinského státu, jako jsou penze či platy učitelů a státních zaměstnanců, spíše než na dlouhodobý cíl rekonstrukce válkou zničené země a hospodářského zotavení. Ukrajina má podle něj nyní problémy plnit rozpočtové priority „nutné k přežití“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Jak poskytnout Ukrajině miliardy i bez souhlasu Maďarska? EU má plán

Evropská unie připravuje záložní plán, jak poskytnout Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, 20 miliard eur (přes 490 miliard korun), a to i bez maďarského souhlasu. S odvoláním na nejmenované představitele zapojené do projednávání plánu to uvedl deník Financial Times.

Přečíst článek

Ministr financí Serhij Marčenko dříve uvedl, že Ukrajina může bez obnovení financování ze zahraničí pocítit nedostatek financí již v prvních dvou měsících příštího roku.

Američtí zákonodárci minulý týden před začátkem vánočních prázdnin přerušili snahu dosáhnout dohody o financování Ukrajiny ve výši více než 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Tuto pomoc brzdí republikánští zákonodárci, kteří požadují větší restrikce v americké migrační politice. Balíček EU pro Ukrajinu v hodnotě 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) tento měsíc zablokoval maďarský premiér Viktor Orbán, čímž debatu přesunul na začátek příštího roku.

Ukrajinští vojáci u Bachmutu

Pro úspěšnou ofenzivu Ukrajiny by západní pomoc musela být násobná, říká vojenský odborník

Současná podoba války na Ukrajině naznačuje podle Zdeňka Petráše z brněnské Univerzity obrany stagnaci a ztrátu operačního tempa na obou stranách. Aby Kyjev mohl uskutečnit úspěšnou protiofenzivu, musela by se západní pomoc zdvojnásobit nebo i ztrojnásobit, uvedl Petráš.

Přečíst článek

Ruský miliardář Roman Abramovič

Tlak na Abramoviče. Peníze z prodeje Chelsea půjdou pouze na Ukrajinu, žádá Británie

Ruský miliardář Roman Abramovič se pře s britskou vládou o to, jak použít zhruba 2,5 miliardy liber (přes 72 miliard korun), které dostal za prodej fotbalového klubu Chelsea. Abramovič by chtěl vytvořit nadaci, která by financovala pomoc obětem válečných konfliktů na Ukrajině i jinde ve světě, zatímco Londýn trvá na tom, aby peníze byly použity výlučně ve prospěch Ukrajiny, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme