Reklama

Ruská opozice vůči Kremlu a Putinovi byla oceněna Oscarem. Potácí se však v chaosu

Oscarem oceněná ruská opozice se potácí v chaosu
ČTK
 ČTK

Poté, co západní dokumentární film o vězněném opozičním politikovi Alexeji Navalném získal Oscara, byli tento týden kritici Kremlu oslavováni. Jeho politické hnutí se však zmítá v chaosu a někteří ukrajinští politici tvrdí, že si cenu nezaslouží, píše agentura Reuters.

Reklama

Navalnyj, nejvýznamnější domácí kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, si v Rusku odpykává 11,5 roku vězení. Za mřížemi se ocitl poté, co ho soud uznal vinným z podvodu ve dvou případech, které byly podle Navalného a Západu vykonstruované s cílem ho umlčet. Kromě toho, jeho organizace, která se zaměřuje na boj s korupcí, byla zakázána jako extremistická.

Michelle Yeoh (vlevo) a Brendan Fraser pózují se svými Oscary.

Nejlepším filmem Oscarů je Všechno, všude, najednou. Češi neuspěli

Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd ovládla bláznivá sci-fi komedie Všechno, všude, najednou, která byla vyhlášena nejlepším filmem uplynulého roku a posbírala také dalších šest zlatých sošek. Čtyři Oscary včetně toho za nejlepší zahraniční film si připsali tvůrci válečného dramatu Na západní frontě klid, které se natáčelo hlavně v Česku. Žádný ze čtyř nominovaných Čechů ale ve své kategorii nezvítězil.

Přečíst článek

Jeho příznivci ho označují za ruskou verzi Nelsona Mandely, přežil pokus o atentát a jednoho dne bude propuštěn z nespravedlivého vězení, aby vedl Rusko. Právník Navalnyj zůstává tvrdým kritikem Kremlu a zpoza mříží pravidelně vydává prostřednictvím svých advokátů prohlášení.

Opozici rozdělil názor na pomoc oligarchovi Fridmanovi

Jeho Fond boje proti korupci (FBK), který v současné době působí mimo Rusko, se však začal topit v problémech poté, co šéf štábu Leonid Volkov přiznal, že bez vědomí svých kolegů lobboval u Evropské unie za zrušení sankcí vůči jednomu z nejbohatších mužů Ruska Michailu Fridmanovi. Volkov se za své kroky, které označil za „velkou politickou chybu", omluvil a uvedl, že si dá od role šéfa fondu pauzu.

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj odsoudil invazi na Ukrajinu.

Sběratel zemí Putin uvrhl Rusko na dno, uvedl Navalnyj

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj důrazně odsoudil invazi své země na Ukrajinu. Označil ji za nevyprovokovanou agresivní válku, která Rusko uvrhla na dno. Moskva podle něj směřuje k nevyhnutelné porážce, po níž by měly následovat reparace Ukrajině, návrat k hranicím z roku 1991 a změna politického systému v Rusku.

Přečíst článek

Někteří další opozičníci se však rozezlili a prohlásili, že FBK by se měl spíše snažit urychlit Putinův politický konec, než pomáhat bohatým podnikatelům. Navalného spojenec a bývalý náměstek ministra energetiky Vladimir Milov, řekl, že někteří členové opozice se projevili jako „supernaivní", když usilovali o zrušení sankcí proti Fridmanovi. Toho označil za ruského „mistra v nájezdech na firmy". „Způsobuje to kolosální škody na obrazu ruské opozice. Po tomhle bude nutné obnovit na Západě pověst ruské opozice," dodal.

O lobbistickém úsilí informoval ve zjevné pomstě Alexej Venediktov, prominentní novinář, jenž po léta poskytoval opozici prostor v moskevské rozhlasové stanici, kterou vedl, a zároveň udržoval styky s úřady. Navalného tým obvinil Venediktova, že získal miliony dolarů na vydávání časopisů z moskevského městského rozpočtu, který ovládá Putinův spojenec. Venediktov přiznal, že získal smlouvu na vydávání publikací, ale odmítl, že by se dopustil přečinu nebo že by z toho měl zisk. Loni v dubnu Moskva jeho i Volkova označila za „zahraniční agenty".

Boje mezi sebou

Leonid Něvzlin, magnát a významný kritik Kremlu sídlící v Izraeli, na Twitteru uvedl, že opozice se potřebuje sjednotit. „Zatímco Ukrajina bojuje za svou svobodu, ruští opozičníci se rozhodli otevřít druhou frontu... Bohužel ne proto, aby bojovali proti Putinovi, ale aby bojovali mezi sebou," postěžoval si. Opoziční politička z Petrohradu Xenija Torstrjomová, která opustila Rusko, prohlásila, že rovněž touží po jednotě. „Ale bohužel se v současné době děje přesný opak," uvedla v telefonickém rozhovoru.

ruská vodka, ilustrační foto

Rusové se upíjeli k smrti. A Putin na jejich závislosti slušně vydělal

Až půl miliardy dolarů (téměř 11 miliard korun) mohl ruský prezident Vladimir Putin vydělat v letech 2004 až 2019 z prodeje oblíbené vodky, která nese jeho jméno. Vyplývá to z informací, které zjistil a zveřejnil ruský investigativní web Projekt.

Přečíst článek

Při udělování Oscarů se pozornost soustředila také na Navalného postoj ke Krymu, ukrajinskému poloostrovu, který Rusko v roce 2014 anektovalo. Opozičník tehdy řekl, že si nemyslí, že by Krym byl sendvič, který by se dal předávat tam a zpět. Dlouhodobě také prohlašoval, že kdyby se stal prezidentem, uspořádal by poctivé referendum, v němž by se obyvatelé Krymu vyjádřili, ke které zemi chtějí patřit. Minulý měsíc však změnil přístup a uvedl, že Rusko musí respektovat hranice Ukrajiny z roku 1991.

Proč nevyhrál film o Ukrajině?

Některé Ukrajince šokovalo, že dokument o Navalném získal Oscara namísto ukrajinského uchazeče, koprodukčního snímku nazvaného Dům z třísek, který vypráví příběh sirotčince zničeného ruskými silami. „Dnešní večer opět dokázal, že ruská propaganda funguje velmi dobře a umí propagovat pseudohrdiny tam, kde žádní hrdinové nejsou," uvedl na facebooku Azad Safarov, který se podílel na vzniku koprodukce.

Starosta ukrajinského Lvova Andrij Sadovyj s nechutí připomněl Navalného komentáře o krymském sendviči. „Navalnyj je sendvič zabalený ve svačinové krabičce, kterou vozí po světě jako příklad toho, že v Rusku stále existuje opozice," napsal Sadovyj na twitteru s poznámkou, že to zavání ruskou propagandou, kterou nyní načichla i soška Oscara.

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) hodlá ve dvou případech zahájit stíhání za válečné zločiny související s ruskou invazí na Ukrajinu. S odkazem na své zdroje mezi současnými i bývalými představiteli soudu to napsal list The New York Times (NYT), podle kterého ICC také požádá o vydání zatykačů na několik osob.

Přečíst článek

Navalnyj se v dnešní twitterové reakci na Oscara napřímo dotkl konfliktu, když vyzdvihl ty, kteří po celém světě „nacházejí sílu postavit se monstru diktatury a jejímu stálému společníkovi – válce."

Ruský opoziční politik Nikita Juferev, žijící nyní v zahraničí, připustil rozvrat v opozici, ale obvinil z něj dvacet let trvající represe Kremlu. „Je bezhlavá, dezorientovaná, ale jsou pro to objektivní důvody," uvedl Juferev. Navalného spojenec Milov prohlásil, že opozice vytrvá. „Problémy a chyby se stávají, ale dokázali jsme přežít hrozné rány, které nám Putin v posledních letech zasazoval. Nehodláme se vzdát," uvedl Milov.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Reklama

Související

V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme