Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se upíjeli k smrti. A Putin na jejich závislosti slušně vydělal

ruská vodka, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Až půl miliardy dolarů (téměř 11 miliard korun) mohl ruský prezident Vladimir Putin vydělat v letech 2004 až 2019 z prodeje oblíbené vodky, která nese jeho jméno. Vyplývá to z informací, které zjistil a zveřejnil ruský investigativní web Projekt.

Reklama

Ruská vodka prodávaná pod značkou Putinka se dostala na pulty tamních obchodů v roce 2002 a do roku 2005 se dostala na špici trhu. V té době se jí ročně prodávalo více než 40 milionů litrů. Nárůst obliby vodky Putinka také podle webu Projekt odpovídal období s nejvyšším počtem úmrtí spojených s alkoholem v Rusku.

Ačkoli se majitelé značky Putinka během let měnili, všichni byli spojení s Putinovým vnitřním kruhem a podle zdrojů Projektu museli část svých zisků odvádět samotnému ruskému prezidentovi.

Stolichnaya

Známá vodka Stoličnaja se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje

Světoznámá značka vodky Stolichnaya (Stoličnaja) se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje a bude se prodávat pod novým názvem Stoli. Informovala o tom firma Stoli Group se sídlem v Lucembursku, která značku vlastní. Vodka se vyrábí v Lotyšsku.

Přečíst článek

Mezi zprostředkující majitele Putinky patří i na Kypru registrovaná firma Ermira Consultants, kterou legálně vlastní petrohradský právník Vladislav Kopylov. Podle zjištění Projektu jde v podstatě o „peněženku” Vladimira Putina - jeho osobní offshorovou společnost.

Projekt také identifikoval firmu Ermira Consultants jako jednu ze společností spojených s výstavbou Putinova luxusního paláce u Černého moře, jehož existenci odhalil vězněný bojovník proti korupci Alexej Navalnyj a jeho tým v roce 2021.

Tato kyperská offshorová společnost se rovněž podílela na nákupu bytu o rozloze 120 metrů čtverečních v prestižní moskevské čtvrti, tří bytů a střešní nástavby v černomořském letovisku Soči a dvou nemovitostí na exkluzivním moskevském předměstí Usovo v takzvané oblasti Rubljovka, kde mají své rezidence prominentní Rusové.

Každá z těchto nemovitostí byla zakoupena pro Putina nebo pro členy jeho nejbližšího okolí, zjistil Projekt. „Používali jsme termín 'platit s Emirou', což znamenalo použití Putinových peněz k financování určitého obchodu (uskutečněného v jeho zájmu),” řekl Projektu anonymní zdroj spojený s Emira Consultants.

Benedikt Houda

Češi jsou pořád rumoví, naopak tequila je míjí, prozrazuje Benedikt Houda z Monkey Baru

Parné léto je definitivně pryč a přichází období zimy a tmy. Navzdory obecnému přesvědčení je i tato doba vhodná na pití míchaných nápojů a projevuje se to také na změně poptávky po nových chutích. „V létě jsou populární zejména ovocné chutě. Krátce po změně počasí ale vidíme zájem o zázvor, čokoládu, oříšky,“ prozrazuje manažer pražského Monkey Baru Benedikt Houda, který mistrovství v oboru piloval v legendárním baru Hemingway.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Více než 30 milionů volebních hlasů pro Putina bylo zfalšovaných, tvrdí ruský opoziční web

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme