Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok do prezidentských voleb. Sázkovky poprvé věří více Pavlovi než Babišovi

Armádní generál ve výslužbě a jeden z favoritů prezidentské volby v roce 2023 Petr Pavel.
Zwez / Creative Commons / MSC, CC BY 3.0 DE
 ČTK

Rok před inaugurací nového prezidenta České republiky považují sázkové kanceláře za favorita třetí přímé volby generála Petra Pavla. Těsně za ním následuje bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V první pětce jsou podle sázkových kanceláří také bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Oficiálně svou kandidaturu zatím potvrdilo více než deset žen a mužů, další se tak chystají učinit v následujících měsících.

Reklama

Češi si nového prezidenta nebo prezidentku vyberou ve třetí přímé volbě na začátku příštího roku. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, který již mandát nemůže obhajovat, skončí funkční období 8. března 2023.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Ostrou část kampaně kandidáti podle politologů spustí pravděpodobně až na podzim. Již nyní ale část z potenciálních uchazečů objíždí republiku a shání potřebné podpisy voličů, které jim umožní se voleb zúčastnit. Vůli splnit podmínky kandidatury díky podpisům voličů, a nikoli poslanců a senátorů, jak zákon také umožňuje, deklaruje většina z možných uchazečů.

Shání je i prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která před dvěma týdny oznámila, že její kandidaturu podpořil dostatečný počet poslanců minulé sněmovny. Je přesvědčena o tom, že tak splnila zákonné požadavky pro účast ve volbách.

Favorité

Za největší favority jsou dlouhodobě považování Pavel a Babiš. Zatímco před dvěma měsíci bookmakeři dávali větší šance bývalému premiérovi, aktuální kurzy jsou nepatrně příznivější pro Pavla. Pohybují se kolem 2,5:1 v případě Tipsportu a 2,6:1 v případě Fortuny. Další kandidáti následují s poměrně značným odstupem, Fortuna na třetí místo zařadila bývalou rektorku Mendelovy univerzity v Brně Nerudovou, Tipsport před ní postavil Fischera.

> > > > > Přehled kandidátů na Hrad a jaké mají šance? Čtěte zde < < < < <

Pavel již opakovaně potvrdil, že by se rád voleb zúčastnil, definitivně ale kandidaturu neoznámil. Babiš chce své rozhodnutí zveřejnit za několik měsíců.

Zájem ucházet se o přízeň voličů ale mají více než dvě desítky dalších kandidátů. Kromě Rohanové už snahu zúčastnit se voleb oznámili podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček, již dříve se k ní přihlásili třeba senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nebo šéf hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jakub Olbert.

Karel Schwarzenberg

Sebelepší vzdělání nestačí, kandidát na prezidenta musí být charismatický bojovník, říká Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se stal finalistou historicky první přímé prezidentské volby v Česku. Ač byl zkušený politik a šéf diplomacie zvyklý na tvrdá jednání, přímý boj o nejvyšší post v zemi je docela jiná disciplína.

Přečíst článek

Komunisté plánují do boje vyslat bývalého místopředsedu Josefa Skálu. K boji o Hrad se přihlásila i aktivistka Jana Peterková, kterou policie stíhá za šíření poplašné zprávy v souvislosti s koronavirovou pandemií. Do voleb by rádi šli také Vladimír Boštík, Roman Hladík a Ivan Smetana, kteří se v roce 2018 nedostali mezi oficiální kandidáty.

Mezi dalšími veřejně známými osobnostmi, které buď projevily zájem kandidovat, nebo o kterých jako možných uchazečích mluví média, jsou třeba odborový předák Josef Středula, šéf Senátu Vystrčil (ODS), bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nebo exministr Michael Kocáb.

Opětovnou kandidaturu v minulosti nevyloučil třeba bývalý prezident Václav Klaus. Úvahy o kandidatuře připustil také expremiér Jiří Paroubek. V minulosti zazněla i jména vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) nebo prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Babiš prezidentem? Pokud Zeman skončí předčasně

Ta otázka se objevuje už několik let. Pokusí se Andrej Babiš dobýt také Pražský hrad? Pokud by stávající premiér jasně vyhrál i poslední sněmovní volby, mohlo to být i pravděpodobné. Jenže situace se změnila. Za jakých podmínek by se přesto Babiš mohl stát prezidentem?

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme