Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sebelepší vzdělání nestačí, kandidát na prezidenta musí být charismatický bojovník, říká Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Anna Vacková / Newstream
Stanislav Šulc

Karel Schwarzenberg se stal finalistou historicky první přímé prezidentské volby v Česku. Ač byl zkušený politik a šéf diplomacie zvyklý na tvrdá jednání, přímý boj o nejvyšší post v zemi je docela jiná disciplína.

Reklama

Co Karel Schwarzenberg doporučuje kandidátům, kteří o prezidentské křeslo budou usilovat ve volbách v příštím roce?

„Musejí se důkladně připravit. Nesmějí se přecenit. A musejí jasně vědět, co chtějí,“ radí v nové epizodě pořadu Victory Club muž, který v politice dosáhl téměř všech myslitelných cílů a do velké míry formoval tuzemskou demokratickou státnost.

Karel Schwarzenberg
video

Karel Schwarzenberg: Co musí mít dobrý prezidentský kandidát? Plebs-appeal

Ve speciálním vydání pořadu Victory Club se o rady pro politiky podělil Karel Schwarzenberg. Ten sice z aktivní politiky již odešel, ale nadále ji sleduje a jako mentor pomáhá vybraným osobnostem.

Přečíst článek

„Nestačí postavit nějakého sebevzdělanějšího pana profesora. Ten člověk musí bojovat, musí opravdu chtít zvítězit. Jít do toho na sto procent,“ říká někdejší šéf diplomacie.

A je tu podle Schwarzenberga nějaký vhodný kandidát? „Vidím několik lidí, kteří by mohli být prezidenti. Ale dobrým kandidátem si zatím nejsem jistý,“ podotýká.

Bez čeho se pak takový vhodný kandidát neobejde? Je to charisma. „To je boží dar, který buďto máte, nebo nemáte. Neznamená to, jestli je takový člověk lepší nebo horší. Charisma měl Václav Klaus, svého času jej měl i Miloš Zeman. Masaryk jej měl. Je to vlastnost zajímavá. Moje matka, která byla velice výřečná a jejíž přirozený jazyk byla angličtina, to nazývala plebs-appealem,“ uzavírá Karel Schwarzenberg v novém díle pořadu Victory Club.

Sledujte další epizody Victory Clubu

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Karel Schwarzenberg
video

Zemřel Karel Schwarzenberg. Co si politický titán myslel o polistopadovém vývoji? Sledujte unikátní video

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme