Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Babiš prezidentem? Pokud Zeman skončí předčasně

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)
ČTK
Viliam Buchert

Ta otázka se objevuje už několik let. Pokusí se Andrej Babiš dobýt také Pražský hrad? Pokud by stávající premiér jasně vyhrál i poslední sněmovní volby, mohlo to být i pravděpodobné. Jenže situace se změnila. Za jakých podmínek by se přesto Babiš mohl stát prezidentem?

Reklama

Ústava České republiky počítá i s možností, že prezident země rezignuje či zemře v době výkonu funkce. Miloš Zeman je vážně nemocný a vyloučit proto nemůžeme nic. Taková situace by pak skutečně nahrála Andreji Babišovi. Pokud se bude v další přímé volbě o hlavě státu hlasovat až v řádném termínu, tedy v lednu 2023, mohla by být naopak situace pro Babiše komplikovanější.
Jaké jsou tedy možnosti?

Rychlost hraje pro šéfa ANO 

Když by Miloš Zeman své funkční období z nějakého důvodu nedokončil, předseda Senátu by musel podle Ústavy mimořádně rychle, lhůta je do 10 dnů, vyhlásit nové prezidentské volby, které by se pak konaly do dalších 80 dní. Byl by to prezidentský kvapík v maximální době 90 dnů. A to by bylo pro Andreje Babiše výhodné.

Miloš Zeman

Jana Havligerová: Vyjednávání o vládě? Kdy bude prezident schopen vykonávat funkci je nejisté

Referendum o Babišovi skončilo, premiér a šéf ANO nemá šanci složit kabinet, který by v dolní komoře parlamentu disponoval většinou. Výsledek hnutí ve sněmovních volbách přesto označil za skvělý a nevzdává se. 

Přečíst článek

Uchazeči by totiž museli kandidátky podat nejpozději 66 dnů před samotnou volbou. To by extrémně zvýhodnilo kandidáty, které navrhne předepsaný počet zákonodárců (je to podle zákona nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů), před těmi, které svými podpisy navrhuje minimálně 50 tisíc voličů. Získat padesát tisíc podpisů během pouhých 24 dnů od momentu rezignace prezidenta by bylo logisticky téměř nemožné.

Babišovi by v tom případě nahrála i čísla z voleb do Poslanecké sněmovny. Dá se předpokládat, že by mohl posbírat hlasy hnutí ANO, SPD, komunistů, některých sociálních demokratů, ale i dalších menších stran. 

Nejasné je, kam by se vrhli voliči Přísahy Roberta Šlachty. Ale ani u jejich bezbřehosti nelze vyloučit, že to někdo stávajícímu premiérovi při předčasné prezidentské volbě „hodí“. Malé pravicové strany (Trikolora, Svobodní, Soukromníci) by pak určitě postavily svého kandidáta.

Andrej Babiš s manželkou Monikou přichází do štábu ANO

Babiš: Nepočítali jsme, že prohrajeme

Rozhovory o sestavování vlády podle Andreje Babiše mají začít ve středu. Zda bude kandidovat na prezidenta, odmítl. "Nyní o tom neuvažuji, teď jde o to, kdo sestaví vládu," prohlásil stávající premiér.

Přečíst článek

Antibabišovský blok je ale silný a vypadá nezlomně (voliči ODS, TOP 09, lidovců, Piráti, STAN). Síly by proto byly vyrovnané. Jenže v tomto případě chybí zatím společný kandidát takových sil. Ten nebyl vygenerován. Spekuluje se třeba o jméně senátorky Miroslavy Němcové. 

Pokud by protibabišovské síly ale měly více kandidátů, bylo by to rovněž dobré pro Babiše. V předpokládaném druhém kole volby by pak mohl vyhrát, podobně jako se to podařilo dvakrát Zemanovi.

Co s tím?

Když budou volby v řádném termínu, jistě se vyrojí daleko více kandidátů a pak to bude úplně jiná řež za jiných podmínek.

Kromě stranických kandidátů se hovoří například o generálu Petru Pavlovi, miliardáři Karlu Janečkovi a ekonomce Danuši Nerudové i Miroslavu Kalouskovi. S touto myšlenkou koketují i senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer či exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a odborář Josef Středula. Jistě se objeví i další. Posbírat ale 50 tisíc podpisů (pokud vás nenominují poslanci či senátoři) je hodně těžké a finančně náročné.

Mražené polotovary jsou nedostatkovým zbožím.

Není jídlo ani benzín? Zachovejte klid, zní z Downing Street

Potravinová a palivová krize již týdny zkouší národ, který je znám zachováním klidu a pokračováním v duchu hesla „Keep calm and carry on.“ Co stojí za výpadky v dodávkách potravin a paliva záleží na tom, zda se ptáte britského ministra anebo kohokoliv jiného. Může za to přílišné nakupování ve strachu z nedostatku těchto komodit, respektive nedostatek řidičů kamionů.

Přečíst článek

Významná role

Jak vidíme i na příkladu Miloše Zemana, který je ve výkonu funkce kvůli zdravotním problémům omezen (v podstatě už delší dobu nejezdí například do zahraničí na větší cesty), hraje role prezidenta v našem ústavním a právním systému velmi významnou roli. A to by mohlo být něco, po čem by asi Andrej Babiš rád skočil. Protože předsedou vlády za nějaký čas určitě nebude. To mu koalice SPOLU a Piráti/STAN nedovolí.

Ovšem politické cesty jsou stejně nevyzpytatelné, jako cesty boží.  V každém případě by byla prezidentská volba za účasti Babiše epická bitva.    

Vila v Kostelci nad Ohří vznikla podle návrhu architektů ze studia ADR.

Na místě cihelny stojí vila s bazénem a heliportem

Horizontální vila s dřevěným obkladem stojí na místě někdejšího industriálního areálu. Objekt vznikl podle projektu architektonického ateliéru ADR.

Přečíst článek

Restaurace Noma v Kodani.

Nejlepší restaurace na světě je opět kodaňská Noma

Nejlepší restaurací na světě podle prestižního gastronomického žebříčku The Best 50 se opět stala kodaňská Noma. České podniky se v padesátce nejlepších restaurací neumístily.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme