Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: V vítězství na Ukrajině jaderné zbraně nepotřebujeme

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko nepotřebuje k vítězství ve válce na Ukrajině jaderné zbraně, prohlásil na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Agentura Reuters to označuje za dosud nejsilnější signál od šéfa Kremlu, že nesáhne k jadernému úderu. Putin také uvedl, že nepočítá s mobilizací, ruská armáda má dostatek dobrovolníků. Od začátku roku podle něj na Ukrajině dobyla 47 vesnic.

Reklama

Putin na jednu stranu prohlásil, že Rusko nemá potřebu přemýšlet o jaderné válce a lidé by o tomto tématu měli přestat diskutovat. Na druhou stranu ale zdůraznil, že Rusko má více jaderných zbraní než Evropa, a podotkl, že na rozdíl od Ruska a Spojených států nemá Evropa systém včasného varování.

Ruská jaderná doktrína, která umožňuje nasazení jaderných zbraní jen ve výjimečném případě, pokud by byla ohrožena suverenita a teritoriální integrita země, se dá změnit, poznamenal dále ruský prezident. „Totéž se týká jaderných testů. V případě potřeby testy uskutečníme, ale zatím taková potřeba není,“ řekl šéf Kremlu, který od útoku na Ukrajinu z února 2022 opakovaně naznačoval možnost použití jaderných zbraní.

Putin: Máme dostatek dobrovolníků

Ruský prezident dále vyjádřil přesvědčení, že jeho země na Ukrajině postupuje a podaří se jí naplnit válečné plány. Od začátku roku se podle něj ruské armádě upsalo přes 160 tisíc lidí, a má tedy dostatek dobrovolníků.

Putin také zopakoval, že zváží posílání zbraní protivníkům západních zemí, které dodávají zbraně Ukrajině. „Ale nejsem připraven říci, že to uděláme zítra,“ dodal.

Reklama

Rusko na Ukrajině vede válku už třetím rokem. Za tu dobu si na obou stranách vyžádala statisíce mrtvých a zraněných.

Rusové ruší evropské satelitní vysílání. Dětem ve Francii pouštěli válku

Rusové ruší evropské satelitní vysílání. Dětem ve Francii pouštěli válku

Ruské útoky na satelity se nejhůř projevily na vysílání BabyTV, která místo pořadu pro děti vysílala výjevy z války. Nizozemský satelitní provider Ziggo proto odstranil BabyTV z nabídky. Útoky probíhají již měsíce, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bosna a Hercegovina znemožnila některým občanům EU volit do europarlamentu

Bosna a Hercegovina se mstí některým občanům EU. Zakázala jim volit do europarlamentu

Bosenskosrbští ministři ve vládě Bosny a Hercegoviny znemožnili některým občanům Evropské unie hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu na diplomatických misích svých zemí. Týká se to občanů Polska, Rumunska a Slovinska žijících v Bosně a Hercegovině, informoval bruselský server Politico.

Přečíst článek

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Ukrajinci zaútočili na naše civilní cíle americkými raketami, uvedl Kreml

Ukrajinská armáda použila rakety odpálené z amerického raketometu HIMARS k útokům na civilní cíle v Belgorodské oblasti na západě Ruska, uvedla podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme