Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové ruší evropské satelitní vysílání. Dětem ve Francii pouštěli válku

Rusové ruší evropské satelitní vysílání. Dětem ve Francii pouštěli válku
iStock
Stanislav Šulc
sta

Ruské útoky na satelity se nejhůř projevily na vysílání BabyTV, která místo pořadu pro děti vysílala výjevy z války. Nizozemský satelitní provider Ziggo proto odstranil BabyTV z nabídky. Útoky probíhají již měsíce, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Válčená propaganda šířená nejmodernějšími telekomunikačními technologiemi. To není nic nového. Internetové stránky a sociální sítě jsou plné různých sdělení, které by bylo možné označit za přímo ruskou či alespoň proruskou propagandu. Podle nejnovějších dokumentů francouzské Agence Nationale des Frequences (obdoba Českého telekomunikačního úřadu), na které upozornila agentura Bloomberg, však Rusko používá také jiné prostředky – satelitní vysílání.

„Nejméně tři satelity společnosti Eutelsat byly od poloviny března do konce května několikrát napadeny,“ cituje Bloomberg osobu obeznámenou se situací. „Útoky byly vedeny z velkých stanic,“ stojí v materiálu, který Agence Nationale des Frequences zaslala mezinárodní Radio Regulations Board. Ta se vážnou situací bude zabývat na svém příštím zasedání.

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Ukrajinci zaútočili na naše civilní cíle americkými raketami, uvedl Kreml

Ukrajinská armáda použila rakety odpálené z amerického raketometu HIMARS k útokům na civilní cíle v Belgorodské oblasti na západě Ruska, uvedla podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Přečíst článek

Válka místo pohádek

Situace je zvlášť závažná, protože kvůli zmíněným zásahům byla na dětském kanále BabyTV místo plánovaného programu pro děti vysílána ruská válečná propaganda.

Reklama

Kvůli tomu nizozemský satelitní operátor Ziggo přistoupil k blokování stanice, kterou vlastní Disney Channel.

Francouzské satelity přitom nebyly jediné, které se staly cílem útoků. Pravděpodobně stejná skupina zaútočila také na telekomunikační zařízení na Ukrajině, v Portugalsku a na švédské satelity. Právě ty pak narušilo vysílání původem z Moskvy, Kaliningradu či Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Mír s Rusy na nynější linii fronty by vedl jen k další válce

Mír s Ruskem by na nynější linii fronty byl jen pauzou před další válkou, kterou by ruský prezident Vladimir Putin chtěl získat nová území. V projevu před poslanci francouzského parlamentu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle něhož se celá Evropa vinou Ruska ocitla ve válce, kterou Putin nesmí vyhrát. Zelenskyj poděkoval Francii za dosavadní pomoc, jeho země však podle něj potřebuje v době těžkých bojů další podporu. Kreml uvedl, že Francie chystanou pomocí rozdmýchává napětí.

Přečíst článek

Rusko posiluje propagandu

Rusko na propagandu vynakládá stále více prostředků, a to zejména na natáčení filmů. Výdaje na snímky o válce a o globálním konfliktu se Západem vzrostly od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu o 350 procent oproti předválečnému stavu, upozornil ruský server Agenstvo. Po invazi fond kinematografie a ministerstvo kultury poskytly v uplynulých dvou letech celkem 4,7 miliardy rublů (asi 1,2 miliardy korun) na snímky o válkách s ruskou či sovětskou účastí a o konfliktu se Západem.

V posledním předválečném roce 2021 výdaje na takové filmy činily jen 640 milionů rublů (asi 160 milionů korun), píše portál s tím, že podrobnějších údajů se mu nepodařilo dopátrat.

Nejdražší z již natočených filmů pro stát byl snímek Vozduch (Vzduch) režiséra Alexeje Germana mladšího o sovětských letcích za druhé světové války, který měl premiéru letos v lednu. Film stál celkem 783 milionů rublů, z čehož stát přispěl sumou 405 milionů. Celkem utržil půl miliardy rublů, když na film se do kin přišlo podívat 1,5 milionu diváků.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme