Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci zaútočili na naše civilní cíle americkými raketami, uvedl Kreml

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu
ČTK
 ČTK

Ukrajinská armáda použila rakety odpálené z amerického raketometu HIMARS k útokům na civilní cíle v Belgorodské oblasti na západě Ruska, uvedla podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Reklama

Rusko v posledních dnech rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým západní země povolily Ukrajině použít jimi dodané zbraně k útokům na ruské území. Ruské ministerstvo obrany rovněž obvinilo Ukrajinu, že zaútočila na Rusy okupované ukrajinské město Luhansk americkými balistickými střelami ATACMS, což si vyžádalo zranění 20 civilistů.

Ukrajinské síly zaútočily na Luhansk pěti raketami ATACMS, uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily čtyři americké rakety. Jedna střela zasáhla dva bytové domy. V důsledku toho bylo podle předběžných údajů zraněno více než 20 civilistů včetně dětí,“ dodalo ministerstvo.

Zacharovová také na okraj ekonomického fóra v Petrohradu řekla, že úlomky raket odpálených z amerických raketometů poslouží jako důkaz toho, co se stalo. Naznačila, že na ukrajinském území jsou západní vojenští poradci. Tvrdila také, že bez jejich přítomnosti není ukrajinská armáda schopná používat zbraně dodávané Západem.

FOTOGALERIE: Charkov po ruském raketovém útoku

Reklama

Reuters podotýká, že tvrzení mluvčí ruského ministerstva zahraničí nelze ověřit a že Ukrajina ani Spojené státy se k nim nevyjádřily.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden v souvislosti s povolením západních spojenců Kyjeva používat jimi dodané zbraně k útokům proti cílům v Rusku řekl, že Moskva by mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi následně mohly zaútočit na cíle na Západě. Zopakoval, že Rusko nebude váhat použít jaderné zbraně, pokud bude ohrožena jeho svrchovanost. Dodal, že ruská jaderná doktrína počítá s použitím „všech dostupných prostředků“, pokud bude ohrožena bezpečnost země.

Nezávislý ruský server Agenstvo v pondělí informoval, že Ukrajina americkými raketami GMLRS odpálených z HIMARS poprvé zasáhla místo v Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové zřejmě ostřelovali oblast Charkova. Zasažen byl ruský systém protivzdušné obrany S-400, který ovšem ruské síly v nynější válce používají také k ostřelování pozemních cílů.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: K útoku na Západ můžeme vyzbrojit třetí země raketami dlouhého doletu

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Moskva by mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi následně mohly zaútočit na cíle na Západě. Učinil tak v souvislosti s rozhodnutím, kterým západní země povolily Ukrajině použít jimi dodané dalekonosné zbraně k útokům na ruské území. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek

Ukrajinci poprvé použili zbraně z USA proti cílům v Rusku

Odplata za Charkov. Ukrajinci zasáhli americkými raketami cíle v Rusku

Ukrajina poprvé zasáhla místo v ruské Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové zřejmě raketovými systémy ostřelovali oblast Charkova. Při útoku byly podle vojenských expertů pravděpodobně použity americké rakety GMLRS odpálené z raketometu HIMARS, uvedl ruský nezávislý server Agenstvo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme