Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin nařídil v Rusku první mobilizaci od druhé světové války. A vyhrožuje všemi dostupnými zbraněmi

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil první mobilizaci od druhé světové války a varoval Západ, že pokud bude pokračovat v tom, co nazval „jaderným vydíráním“, Moskva odpoví silou svého obrovského arzenálu. „Pokud je ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu – to není blufování," řekl Putin v televizním projevu k národu podle agentury Reuters.

Reklama

Částečná mobilizace bude znamenat, že záložníci budou s okamžitou platností povoláni do vojenské služby, řekl Putin. Týká se každého, kdo v Rusku sloužil jako voják z povolání a ne jako branec. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu poté řekl, že očekává, že bude povoláno 300 tisíc lidí. Znamená to největší eskalaci války na Ukrajině od začátku invaze 24. února, podotkl Reuters.

Putin uvedl, že podepsal dekret o částečné mobilizaci, která výrazně eskaluje konflikt. Putin také prohlásil, že jeho cílem je „osvobodit“ region Donbas na východě Ukrajiny a že většina lidí v regionech pod ruskou kontrolou si nepřeje, aby jim Kyjev vládl, uvedla agentura Reuters. Vyhlášení mobilizace Ruskem bylo předvídatelné a svědčí o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány, řekl agentuře Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin v Soči

Jestli chce Putin mír, musí Ukrajině vrátit území, vzkázal turecký prezident

Turecký prezident Erdogan se vidí jako zprostředkovatel míru mezi Ukrajinou a Ruskem.

Přečíst článek

Šéf Kremlu zároveň pohrozil Západu ruskou reakcí. "Těm, kteří si dovolují taková prohlášení na adresu Ruska, chci připomenout, že naše země také disponuje různými prostředky ničení," uvedl Putin. "Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu," prohlásil šéf Kremlu. Rusko má podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Vyhlášení částečné mobilizace v Rusku je zlomový bod,“ domnívá se bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Na frontě se vytvoří pro Ukrajinu poměrně složitá situace, kdy Rusko nebude mít k dispozici kvalitnější vojsko, ale bude mít převahu v kvantitě. Záležet ale bude, jak Rusové mobilizované útvary použijí, uvedl v reakci.

Kreml je také připraven podpořit narychlo organizovaná referenda v separatistických regionech Ukrajiny, která se mají konat již o tomto víkendu. Ruští představitelé uvedli, že po hlasování rychle přistoupí k anektování dotyčných území, čímž se stanou součástí Ruska.

Referenda neuznáme, vzkázal Putinovi Západ

Západní politici odmítají referenda chystaná na východě Ukrajiny na Ruskem kontrolovaných nebo okupovaných územích. Jejich výsledky nebudou uznány, řekl v úterý večer na okraj zasedání Valného shromáždění OSN německý kancléř Olaf Scholz. Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost, řekl, že Spojené státy tato území budou vždy uznávat jedině jako součást Ukrajiny.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Za Ukrajinu se postavila i OSN, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), generální tajemník NATO nebo předsedkyně Evropské komise. Jejich postoj přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Rusko v tichosti sčítá ztráty finančního sektoru ze sankcí. Aktuálně jsou to stovky miliard dolarů

Ruský finanční sektor utrpěl stovky miliard dolarů „přímých ztrát“ v důsledku rozsáhlých sankcí uvalených EU a USA a dalšími spojenci za invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument ministerstva financí, který má k dispozici.

Přečíst článek

Šéf ruského ministerstva obrany Šojgu podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině. Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí o řád vyšší ztráty Rusů.

„Z hlediska trhů jde o vystupňování probíhajícího konfliktu, které do situace vnáší novou míru nejistoty. V reakci na Putinův projev tudíž posílilo zlato, vnímané jako pojistka právě pro časy nejistoty. Nahoru zamířila také cena ropy, protože stupňování konfliktu ohrožuje dodávky ruské ropy,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Částečná mobilizace, kterou dnes ráno vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Uvedl to v reakci na Putinův krok premiér Petr Fiala (ODS). „Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat," dodal Fiala.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck označil Putinův příkaz za „další špatný a zavádějící krok“. Zavázal se, že Berlín bude nadále plně podporovat Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme