Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mobilizace - informace o tématu

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přibližně milion mužů, kteří slouží v ukrajinské armádě, je omlácený a vyčerpaný. Mnozí vojáci jsou v bojové službě už dva roky. Desítky tisíc jich přišly o život nebo utrpěly vážná zranění. Zoufale jsou proto zapotřebí noví rekruti. Ukrajina však naráží na zásadní demografické omezení, ke kterému se schylovalo dlouho: má málo mladých mužů, píše list The New York Times.

Přečíst článek
ruský voják, ilustrační foto

Rusové se shánějí po soukromých bunkrech. Ale nemají na ně

V Rusku se po začátku války na Ukrajině několikanásobně zvýšila poptávka po soukromých bunkrech, uvedl ruský server RBK s odvoláním na vyjádření společností, které je nabízejí. Největší nárůst zájmu firmy zaznamenaly poté, co ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci.

Přečíst článek
Prezident Ruska  Vladimir Putin ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Za první den od vyhlášení mobilizace bylo v Rusku zadrženo přes 1300 lidí

V Rusku bylo během 24 hodin zatčeno více než 1300 lidí poté, co prezident Vladimir Putin vyhlásil kvůli vývoji invaze na Ukrajině částečnou mobilizaci v zemi, první od druhé světové války. Uvedl to server CNBC s odkazem na údaje nezávislé skupiny pro lidská práva OVD-Info.

Přečíst článek
Britská premiérka Liz Trussová a ukrajinský premiér Denys Šmyhal na zasedání Valného shromáždění OSN 21. září 2022.

Reakce na ruskou mobilizaci: Země G7 přislíbily další podporu Ukrajině

Ministři zahraničí ze skupiny sedmi nejvyspělejších zemí G7 potvrdili na středečním setkání v New Yorku svou spolupráci při rozšiřování podpory Ukrajině. Po jednání to řekl japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši. Podporu Kyjevu znovu vyjádřila i britská premiérka Liz Trussová na Valném zasedání OSN. Prohlášení o podpoře následují po středečním oznámení prezidenta Vladimira Putina o první válečné mobilizaci od druhé světové války a jeho hrozbě použití jaderných zbraní k „obraně jednoty země“, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Mladí Rusové v obavě z odvodu prchají ze země, letenky prudce zdražily

V Rusku se po zprávě o částečné mobilizaci schyluje k nové vlně emigrace. Mladí muži se obávají odvodu do armády. Ceny letenek ze země prudce vystřelily. Někteří dopravci dokonce lety do dostupných destinací zcela vyprodali, píše server The Moscow Times.

Přečíst článek

Ruská mobilizace pomáhá dolaru. Česká koruna i burza jsou v šoku

Z eskalace ukrajinského konfliktu těží dolar. Zpráva o částečné mobilizaci v Rusku dostala americkou měnu na její dvacetileté maximum. Kurz koruny vůči dolaru se přiblížil k 25 korunám za dolar, což je nejslabší úroveň za více než dva roky. Částečná ruská mobilizace ovlivnila i obchodování na pražské burze.

Přečíst článek
Prezident Ruska  Vladimir Putin ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Dalibor Martínek: Rusové se chystají na skutečnou válku. Měli bychom také

Nejhorší na ruské veřejné debatě je, že se hledají důvody neúspěchu války na Ukrajině. Nehledá se příčina této války, nediskutuje se tam, proč se vlastně vede. Ruští politologové a politici vyjadřují ve veřejných debatách v ruské televizi zděšení nad tím, jak špatně Rusko válku vede. Jak bylo nepřipravené, jak zvolilo špatnou strategii. Údery byly málo razantní. Jak to, že dosud nebyla zcela zničena ukrajinská infrastruktura?

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Ukrajinu osvobodíme, i přes Putinovy výhružky jadernými zbraněmi

Osvobodíme celé území Ukrajiny navzdory vyhrůžkám ruského prezidenta Vladimira Putina jadernými zbraněmi, řekl v rozhovoru s německým deníkem Bild ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Částečnou mobilizaci podle něj Rusko provádělo skrytě již dříve, než ji dnes oficiálně vyhlásilo.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin nařídil v Rusku první mobilizaci od druhé světové války. A vyhrožuje všemi dostupnými zbraněmi

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil první mobilizaci od druhé světové války a varoval Západ, že pokud bude pokračovat v tom, co nazval „jaderným vydíráním“, Moskva odpoví silou svého obrovského arzenálu. „Pokud je ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu – to není blufování," řekl Putin v televizním projevu k národu podle agentury Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Americké bance Bank of America (BofA) v prvním čtvrtletí 📉 klesl zisk meziročně na 6,7 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun) z 8,2 miliardy. Slabší výsledek vykázala spotřebitelská divize a banka odepsala více úvěrů, zejména u kreditních karet. Investiční banka Morgan Stanley zisk v prvních třech měsících roku naopak 📈 zvýšila na 3,4 miliardy dolarů ze tří miliard ve stejném období loni. Pomohlo jí oživení v investičním bankovnictví.
Životní úroveň vlastní domácnosti 👍 hodnotí pozitivně téměř tři pětiny Čechů. Naproti tomu hospodářskou situaci země považuje za dobrou jen 14 procent obyvatel. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s výsledky z loňského podzimu se hodnocení téměř nezměnilo.
Společnost Aures Holdings, která provozuje například autobazary AAA Auto a Mototechna, 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí prodej vozidel meziročně o 12 procent na rekordních téměř 26 tisíc automobilů. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. S růstem prodejů o zhruba desetinu počítá firma i za celý probíhající rok.
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 6️⃣7️⃣ procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách.  Číst více
Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 9️⃣0️⃣ procent. Oznámila to dnes mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky musí ještě potvrdit soud.
Reklama
Reklama
Doporučujeme