Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko v tichosti sčítá ztráty finančního sektoru ze sankcí. Aktuálně jsou to stovky miliard dolarů

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu
ČTK
Dušan Kütner
duk

Ruský finanční sektor utrpěl stovky miliard dolarů „přímých ztrát“ v důsledku rozsáhlých sankcí uvalených EU a USA a dalšími spojenci za invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument ministerstva financí, který má k dispozici.

Reklama

Odhad, který zahrnuje významné zásahy akciového trhu, bankovního kapitálu a také 300 miliard dolarů v devizových rezervách zmrazených restrikcemi, byl zahrnut do prezentace během zasedání nejvyšších ruských představitelů jednajících o dalších reakcích na západní sankce, které se konalo minulý měsíc. Lidé obeznámení s akcí obsah prezentace pod podmínkou zachování anonymity potvrdili, uvedl Bloomberg.

Vladimir Putin

Kritika Putina po ukrajinských úspěších stoupá. Rezignujte! vyzvali jej zastupitelé z rodného Petrohradu

Ukrajina hlásí osvobození desítek měst a menších obcí, v Rusku stoupá odvaha vojenskou akci kritizovat a přemýšlet o nástupci Vladimira Putina. Někteří vysocí ruští činitelé naopak tváří v tvář neúspěchům ruské armády volají po větší intenzitě útoků včetně všeobecné mobilizace, což ovšem rovněž znamená kritiku dřívějšího Putinova rozhodnutí se jí vyhnout, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Ruské ministerstvo financí se odmítlo vyjádřit. Putin ale v pondělí v televizním komentáři řekl, že „Rusko sebevědomě zvládá vnější tlak“, přičemž ekonomika se „stabilizuje a směřuje k růstové trajektorii“. 

Zpráva se zabývala dopadem pouze na finanční systém, nikoli na širší ekonomiku, podotkla agentura.

Některé dopady se zmírnily 

Některé z nejzávažnějších dopadů se v porovnání s údaji v prezentaci z 29. srpna zmírnily. Ruský srovnávací index akcií MOEX je nyní od invaze asi o 20 procent nižší ve srovnání s nejvyšším poklesem o 33 procent v červenci. Ruská centrální banka ale pozastavila zveřejňování údajů o bankovním kapitálu, což znemožňuje aktualizaci tohoto výpočtu. 

Strojírenský průmysl - ilustrační foto

Válka neválka, USA i EU s Ruskem dál kšeftují. Kupují hlavně kovy pro průmysl

Dovoz niklu z Ruska do USA vzrostl v období od března do června v meziročním srovnání o 70 procent, zatímco do Evropské unie o 22 procent, nárůst zaznamenal také import hliníku.

Přečíst článek

Prezentace také sumarizuje škody na finanční infrastruktuře, včetně 80 procent aktiv bankovního sektoru, na které se vztahují sankce, přerušení služby Swift pro zasílání finančních zpráv bank a ze ztráty přístupu ke klíčovému vybavení a softwaru. Prezentace také uvádí, že finanční nástroje včetně derivátů, zajištění, eurobondů a primárních veřejných nabídek „prakticky zmizely“.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Prezentace se nezabývá širším ekonomickým dopadem restrikcí, které přivedly Rusko do recese, která se pravděpodobně protáhne do příštího roku. Další z dokumentů pro schůzku na nejvyšší úrovni ukázal, že dopady mohou být delší a hlubší, uvedl Bloomberg.

Dmitrij Peskov

Přijeďte do Ruska, uvidíte, jak vám lžou, láká turisty mluvčí Kremlu

Kreml prý nebude oplácet Evropské unii, která ztížila cesty Rusům do Evropy, stejnou mincí. Celé to je ale typická propaganda.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko bez Putina bude jako Severní Korea na steroidech, míní bývalý poradce Kremlu

Ekonom a bývalý poradce Kremlu Sergej Gurijev varoval, že Rusko by se mohlo stát „Severní Koreou na steroidech“ ve chvíli, kdy bude prezident Vladimir Putin nahrazen. Pokud otěže převezme po Putinovi nový vůdce, současný politický systém v Rusku se pravděpodobně zhroutí, dodal Gurijev, který ze země emigroval v roce 2013 do Francie, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

EU zasadí další ránu Putinovi. Dalším balíkem opatření znemožní obcházení ruských sankcí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme