Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sociální sítě vyhlásily válku ruské propagandě. Facebook, TikTok i YouTube omezují obsah prokremelských médií

Facebook, ilustrační foto
mkhmarketing / Creative Commons / CC BY 2.0
Petra Jansová

Pro Putinovu propagandu už nebude na sociálních sítích místo. Facebook, Instagram nebo TikTok zablokovaly na území Evropské unie přístup k obsahu medií spojených s ruskou vládou, píše server agentury Bloomberg. Omezovat dosah příspěvků odkazujících se na ruská provládní média chce i Twitter. A obsah zmiňovaných médií blokuje i YouTube.

Reklama

„Od několik evropských vlád a Evropské unie jsme obdrželi žádost o to, abychom podnikli další kroky ve vztahu k prokremelským médiím,“ uvedl na Twitteru Nick Clegg, ředitel pro globální záležitosti společnosti Meta.

Aktuální dění na Ukrajině si podle něj vyžaduje razantnější kroky. Společnost Meta, vlastnící sociální sítě Facebook a Instagram, se proto rozhodla omezit na území EU přístup k obsahu RT a Sputniku. „Ohledně této problematiky budeme nadále úzce spolupracovat s politickým vedením jednotlivých států,“ dodal Clegg.

Alexandr Ovečkin

Dalibor Martínek: Rusové v NHL vydělávají miliony dolarů, i když jejich země vede válku

Zatímco ruské tanky postupují ukrajinskou krajinou, ruští hokejisté bruslí před americkými fanoušky hokeje, přihrávají a střílejí – v tomto případě góly.

Přečíst článek

Rozhodnutí jde ruku v ruce s nedělním ohlášením EU o zákazu šíření ruské propagandy. K formální stvrzení dohody a k jejímu podpisu by podle Bloombergu mělo dojít ve středu.

Do války s propagandou jde TikTok, Twitter i Microsoft

Obsah spojený s Kremlem zablokuje podle serveru americké organizace NPR svým uživatelům i TikTok. Sociální sít, která slouží ke sdílení krátkých videí a má více než miliardu uživatelů, se v posledních dnech podle britských či amerických médiích hovoří jako o stále důležitějším nástrojí pro ruské dezinformátory. 

Na Twitteru budou mít odkazy na ruská provládní média nově mít speciální označení. Sociální síť také bude snižovat dosah těchto příspěvků. "Tweetům, které sdílí odkazy na média propojená s ruskou vládou, přidáváme označení a podnikáme také kroky, abychom značně omezili jejich šíření na twitteru," napsal na sociální síti jeden z manažerů firmy Yoel Roth.

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Každý příspěvek na twitteru s internetovým odkazem na médium blízké ruskému vedení bude doplněn textem "tento tweet odkazuje na web média s vazbami na ruskou vládu", upřesnila agentura AFP.

S okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a s webem Sputnik i YouTube, americké společnosti Google ze skupiny Alphabet.

Podle mluvčího americké firmy bude chvíli trvat, než budou opatření technicky provedena. "Naše týmy situaci nadále nepřetržitě monitorují, abychom mohli co nejrychleji jednat," citovala jej agentura DPA.

RT i Sputnik mají na sociálních sítich miliony uživatelů

RT a Sputnik disponují velkou fanouškovskou základnou na Facebooku, Instagramu i YouTube. Server RT, který ruskou invazi označil za odpověď na ukrajinskou agresi a popsal ji slovy Vladimira Putina jako „zvláštní operaci“, má na FB více než sedm milionů uživatelů.  

K omezení vlivu ruské propagandy se uchýlil i Microsoft. Obsahově na stránkách MSN.com, zároveň odstraní zpravodajské aplikace RT z Microsoft obchodu. 
V souvislosti s ruským napadením Ukrajiny se dříve Google, YouTube a Meta, která vlastní Facebook, rozhodly zastavit ruským médiím financovaným státem příjmy z reklamy.

Česká spořitelna

Česká spořitelna loni vydělala přes 14 miliard. Pomohl zvýšený zájem o hypotéky

České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 41,7 procenta na 14,2 miliardy korun. Výsledek byl podle banky ovlivněn loňskou nižší tvorbou opravných položek na rizika a celkovým zotavením po pandemii koronaviru, uvedla banka.

Přečíst článek

domov

Biohacking: Pro zdravý domov to chce uklidit i toxiny

Domov je naším hájemstvím. Místo, kde si lze odpočinout po práci, kde má člověk své místo, své blízké a tráví v něm většinu času. Proto i biohackeři řeší, jak místo, kde žijeme, působí. 

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Majetek Putina? Možná větší než Bezose či Gatese

Evropská unie, Velká Británie, USA a Kanada se rozhodly kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmrazit i majetek ruského prezidenta Vladimira Putina (a také ministra zahraničí Sergeje Lavrova). Podle dostupných odhadů Putin přitom patří mezi nejbohatší lidi na světě, ovšem přesný rozsah jeho majetku je stále předmětem polemik, uvedl časopis Fortune. Dopady jakýchkoli sankcí mířících přímo proti šéfovi Kremlu je tak podle něj těžké měřit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Proruský demonstrant na Ukrajině

Kreml dál vede i hybridní válku. Na sociálních sítích šíří dezinformace kolem ukrajinské invaze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme