Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jen si nás trestejte, jak je libo! Vzkázal Západu mluvčí Kremlu

Dmitrij Peskov
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Sankce nesankce, Rusko bude pokračovat v práci na svých projektech a doufat, že se v Evropě v budoucnu objeví politici, kteří si uvědomují potřebu rozvíjet vztahy s Moskvou, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury Tass řekl, že praxe USA uvalovat sankce se po EU rozšířila jako bacil. Žádná omezení ale podle něj nepřimějí ruské politiky ke změně pozice země. „Obecně platí, že Spojené státy jsou hlavním obhájcem sankcí. Velkými fanoušky sankcí. Tato praxe se nyní rozšířila do Evropy jako bacil,” řekl Peskov.

Vstanou noví bojovníci

Rusko se podle něj nedá. „Západ věří, že uvalením sankcí nás mohou donutit změnit náš postoj. To samozřejmě nepřipadá v úvahu. Nikdo z nás důsledně nebude měnit svůj postoj,” vzkázal Peskov. Mluvčí Kremlu dodal, že pokud toto je způsob, jakým chce Západ Rusko kolektivně potrestat, „nemůžeme s tím nic dělat“. „Trestejte nás! Na Západě nemáme žádný majetek, nemáme na Západě žádné účty. Trestejte! To je v pořádku,” prohlásil expresivně Putinův člověk. Dodal, že bez ohledu na všechny sankce bude Rusko pokračovat v práci na „svých projektech”.  „Samozřejmě budeme dál pracovat i tak. Ostatně časem se v EU objeví lídři s širokým rozhledem, ti, kteří si uvědomují nutnost rozvíjet vztahy s naší zemí. I pro tuto perspektivu budeme pracovat,” dodal. 

Totální ekonomická válka

USA, EU i další západní mocnosti uvalily na Rusko dosud nejtvrdší použité ekonomické sankce. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v úterý prohlásil, že sankce způsobí kolaps ruské ekonomiky. 

„Povedeme proti Rusku totální ekonomickou a finanční válku,” uvedl Le Maire. „Způsobíme kolaps ruské ekonomiky. Hospodářská a finanční rovnováha je zcela ve prospěch Evropské unie, která právě objevuje svou ekonomickou sílu,” dodal ministr financí. Sankce mají Rusko připravit o bilion dolarů. 

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra: Ekonomické zájmy jsou pro Západ důležitější než životy Ukrajinců. A Putin to ví

Současné sankce Evropské unie Putina nezastaví, tvrdí Alexandr Vondra, vlivný místopředseda vládní ODS, europoslanec a bývalý disident. Na země, které jsou v NATO, si podle něj Putin netroufne. Ukrajinu však nechávají z jeho pohledu velké západní země napospas, kvůli ekonomickým zájmům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme