Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
Profimedia
 ČTK

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.

Reklama

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. První americké tanky M1 Abrams budou na Ukrajinu dodány už příští týden, řekl Biden podle agentury Reuters.

Pomoc dostane i protivzdušná obrana

Státníci se dohodli na tom, že USA Ukrajině pomůže před zimou posílil její protivzdušnou obranu. Biden mimo jiné uvedl, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které místo snahy konflikt ukončit shání další zbraně v Íránu a Severní Koreji. Připomněl, že Moskva použije zimu proti Ukrajině jako zbraň.

Tři sta tun humanitární pomoci Ukrajině shořelo na popel

Ruská raketa zasáhla cíl. Tři sta tun humanitární pomoci Ukrajině shořelo na popel

Při ruském vzdušném úderu na západoukrajinský Lvov shořelo 300 tun humanitární pomoci. S odvoláním na místní římskokatolickou arcidiecézi a charitativní organizaci Caritas-Spes to píše server Ukrajinska pravda. Ukrajinské úřady mezitím informovaly o devíti obětech, které si vyžádaly poslední rozsáhlé vzdušné útoky na ukrajinská města včetně jednoho mrtvého ve Lvově.

Přečíst článek

„Jsme s vámi a zůstaneme s vámi," řekl Biden Zelenskému a zavázal se podporovat protikorupční reformy. Zelenskyj za balíček poděkoval. „Obsahuje přesně to, co naší vojáci nyní potřebují," řekl. 

Jsme s vámi a zůstaneme s vámi," řekl prezident Joe Biden Volodymyru Zelenskému.

Ukrajinský prezident dále uvedl, že se s Bidenem dohodli na konkrétních krocích k rozšíření vývozu obilí z Ukrajiny, který komplikuje ruská blokáda a napětí se sousedním Polskem. Bližší podrobnosti ale nerozvedl.

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Poláci se chystají na válku. Místo Ukrajiny vyzbrojují vlastní armádu

Jeden z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajiny Polsko oznámilo, že ukončilo dodávky zbraní Kyjevu.

Přečíst článek

„Stejně jako jsme nyní odhodláni pomoci Ukrajině bránit se, jsme odhodláni pomoci jí i v budoucnu při obnově a rekonstrukci, včetně podpory reforem, které budou bojovat proti korupci," řekl Biden.

Americký prezident dále uvedl, že Washington pošle Ukrajině také druhý systém protivzdušné Hawk od společnosti Raytheon a související vybavení.

Zelenskyj jednal i v Kongresu

Zelenskyj před setkání s Bidenem jednal v americkém Kongresu. Na rozdíl od své první návštěvy ve Washingtonu v loňském roce však na plénu amerického parlamentu nevystoupil a hovořil se zákonodárci za zavřenými dveřmi. Následně navštívil Pentagon. Zelenskyj podle agentury Reuters označil svá jednání s americkými zákonodárci za přímá a konstruktivní. 

Další rána Abramovičovi. Americká komise pro cenné papíry si vyšlápla na jeho investičního poradce v USA

Abramovič dostal další ránu. V USA obvinili jeho investičního poradce

Ruský miliardář Roman Abramovič dlouhá léta investoval miliardy dolarů přes newyorskou poradenskou společnost Concord Management. Firma nyní čelí obvinění ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že tak činila bez jejího svolení, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

„Toto setkání přichází ... těsně poté, co Rusko zahájilo další brutální vlnu náletů na pět měst na Ukrajině, které zasáhly kritickou civilní infrastrukturu a mnoho lidí v různých částech země se kvůli tomu ocitlo bez elektřiny," připomněl na briefingu bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Od začátku ruské invaze v únoru 2022 poslaly USA na pomoc Zelenského vládě zhruba 113 miliard dolarů bezpečnostní a humanitární pomoci.

Prezident Petr Pavel při projevu v OSN

Pavel v OSN: Ukrajina si zaslouží mír, jeho podobu nemůže diktovat Rusko

Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Nesmí být založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor, uvedl v projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Připomněl také, že následky ruské invaze pociťuje celý svět vzhledem k ohrožení potravinové bezpečnosti způsobené ruskou blokádou ukrajinských přístavů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme