Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto
Veronika Kudrnová / Newstream
Stanislav Šulc

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Reklama

Napříč politickým spektrem lze najít jen málo shodných myšlenek. Ale tou, která vzácně spojuje všechny relevantní politické strany, je dostupnost bydlení. Tvůrci programů správně cítí, že především mladé rodiny mají s obstaráním adekvátního bytu či domu výrazné problémy, což souvisí zejména s pomalou výstavbou a také neexistencí startovacích bytů na komunální úrovni.

Recepty, jak řešit situaci na trhu s byty pro mladší kupce, se však již výrazně různí. Část stran na to chce jít přes stavební zákon, další část nejrůznějšími dotacemi a jiné strany zase chtějí například rozvolnit pravidla pro zisk hypoték. A jako již tradičně, rozdělíme si politickou nabídku na trojici směrů: středo-pravé koalice, levici a populisty.

Koalice

Začněme dvěma koalicemi, které podle průzkumů mají poměrně solidní šanci podílet se na příští vládě.

Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých poměrně logicky přichází s tím, aby se při zajišťování dostupnosti bydlení posílily pravomoci municipalit. Logické to je především proto, že členové STAN mají právě v tomto sektoru bohaté zkušenosti a Piráti jsou v posledním volebním období také již dost etablovanou silou v municipalitách.

Daňové přiznání, ilustrační foto

Přehledně: Jak to bude s daněmi po volbách

Překvapením je široká podpora daní motivujících k ekologičtějšímu způsobu života.

Přečíst článek

„Prosadíme zákon o podpoře v bydlení, který na základě dobré zahraniční a domácí praxe nabídne systematické řešení situace lidí ohrožených ztrátou bydlení a soubor možných nástrojů pro obce, včetně jasného financování. Součástí řešení budou různé formy poradenství (sociální, realitní, právní, dluhové apod.) koordinovaná skrze kontaktní centra bydlení, podpora bydlení i v soukromém sektoru za využití garance, výstavba dostupných a sociálních obecních bytů, asistence při zabydlování lidí, kteří žili v nevyhovujících podmínkách,“ plánují Piráti a Starostové. „Cílem je také to, aby si například lidé s postižením nebo senioři mohli vybrat mezi bydlením v běžné domácnosti, nebo menším komunitním bydlením,“ dodává koalice, která se chce také zaměřit na zajištění dostupného bydlení pro „lidi na okraji společnosti“.

Naopak těm před pár týdny zkomplikovala situaci ODS (součást koalice Spolu), když pomohla prosadit odebrání příspěvků na bydlení lidem, kteří se vícekrát provinili proti trestnímu zákoníku.

Není tak překvapení, že koalice Spolu nabízí pro zvýšení dostupnosti bydlení zcela jiný přístup - především zjednodušit výstavbu, případně ji daňově zvýhodnit. „Výstavbu je nutné v prvé řadě odblokovat, urychlit a zbavit byrokracie. Proto výrazně reformujeme stavební zákon, abychom neohrozili výstavbu a zlepšili co nejrychleji dostupnost všech forem bydlení. Prosadíme díky tomu výrazně jednodušší povolování staveb a podpoříme výstavbu až 40 tisíc nových bytových jednotek ročně,“ nabízí koalice Spolu. Ale i méně velkolepé plány stojí za pozornost. „Stejné podmínky pro veřejné i soukromé poskytovatele bydlení. Zapojení stavebníků a pronajímatelů do společných projektů. Daňové zvýhodnění jednotlivců i firem při výstavbě a rekonstrukcích. Snížení DPH na 10 procent,“ chystá ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

A slibují také startovací hypotéky pro první bydlení či celou řadu opatření pro firmy a obce mající za cíl urychlit co nejvíc výstavbu.

Levice

Tradičně nejdetailnější plán pro jednotlivé kapitoly programu nabízí aktuálně vládní ČSSD. „Za posledních deset let vzrostly ceny nemovitostí o více než polovinu, v největších městech pak přijde pořízení bytu až na dvojnásobek. Dovolit si vlastní bydlení je tak pro mnoho lidí luxusem. Pro mladé lidi je získání vlastního bydlení bez pomoci rodičů čím dál obtížnější. Na koupi bytu potřebujeme více než 11 ročních příjmů, což je nejvíce ze států EU! Navíc až polovina nově postavených bytů končí u investorů nebo spekulantů,“ uvádí sociální demokraté.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Euro jako volební tahák? Kdo ho chce a kdo je proti

Newstream prošel programy relevantních politických stran a volebních uskupení. A přináší vám přehledně přístup jednotlivých partají k přijetí společné evropské měny.

Přečíst článek

Právě oni tak ve větší míře než ostatní chystají navrhovat nejrůznější daňové či regulatorní omezení pro spekulanty či poskytovatele krátkodobých nájmů typu Airbnb. „Zavedeme pokutu za dlouhodobě prázdné byty. Byty mají sloužit k bydlení a nikoliv jako investice či dokonce spekulace. Vyšším zdaněním opuštěných či prázdných nemovitostí zabráníme spekulativnímu chátrání domů a budov ve městech i vytváření nemovitostních bublin. Vyšší zdanění prázdných bytů se nebude týkat bytů, které chystají obce k rekonstrukci,“ plánuje sociální demokracie.

A i další návrhy by neměly zůstat nepovšimnuty. Například: „Zavedeme novou koncesovanou živnost „pronájem více než tří bytů.“ Tato regulace pomůže zkrotit nejen služby typu Airbnb, ale i bobtnající obchod s chudobou.” Nebo: „U nájemních smluv na dobu neurčitou snížíme maximální míru možného navýšení nájmu z 20 procent na 15 procent za období tří let a stejné omezení zavedeme i u nájemních smluv na dobu určitou.“

Ale ČSSD kromě restrikcí chce přijít také s „pozitivním“ programem a slibuje: „Státní bytový fond, který bude skupovat byty na trhu a pronajímat je za normální ceny například seniorům, samoživitelkám, hendikepovaným, mladým rodinám s dětmi nebo i státním zaměstnancům jako jsou hasiči, pošťáci, policisté, knihovníci či pečovatelky“.

Bydlení samozřejmě patří i mezi klíčové body KSČM, ta však zatím ve svých programových pilířích zmiňuje jen obecnou formulaci: „Obecní a družstevní byty dostupné pro každého.“

Populisté

Pro populistické strany je samozřejmě bydlení zcela zásadní téma, protože jde o srozumitelně formulovatelný problém, v jehož řešení navíc vláda může hrát velmi aktivní roli. ANO zatím program stále nepředstavilo, ale klíčové teze shrnul vlastník hnutí Andrej Babiš ve své nejnovější knize Sdílejte, než to zakážou! Podobně jako u daní také v kapitole bydlení se Babiš inspiruje u maďarského premiéra Viktora Orbána.

Nevíte, koho volit? Sledujte rubriku VOLBY.

„Maďarsko taky poskytuje velkorysé půjčky na bydlení pro rodiny s dětmi, daňové úlevy a další podporu,“ píše šéf ANO. Dále se v textu, který je dílem pochvalnou rekapitulací kroků Babišovy vlády s tím, že je před námi ještě kus cesty, píše zejména o tom, v jakých krocích by ANO pokračovalo. „Určitě víte, že to byla právě naše vláda, která zavedla státní půjčku na bydlení pro mladé. Výhodnější než hypotéku. A ne, nekončíme. Chci to ještě vylepšit. Za dvě děti byste úrok měli ještě nižší a při třetím potomkovi by se smazal úplně. Bezúročná půjčka! Co říkáte?“ A dále: „Ceny jsou někdy příšerné. Ve velkých městech si můžou koupit byt dost velký pro tři děti jen opravdu bohatí lidé. I proto jsme zavedli program Výstavba. Díky němu obce na svém území rekonstruují staré baráky i staví nové. Je tu nová nabídka pro sociálně slabé, seniory, mladé rodiny. My ale chceme víc, nabízet levné byty speciálně rodinám se dvěma a více dětmi. Postavené přímo pro ně,“ dodává Babiš ve svém bestselleru.

Jahodový nanuk, ilustrační foto

Politický zápisník Jany Havligerové: Na Babiše s nanukem

Síly v předvolebním klání se podle nejnovějších průzkumů volebních preferencí vyrovnávají, a tak se Piráti a Starostové rozhodli osvěžit vlastní kampaň cucem na špejli.

Přečíst článek

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme