Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Jak to bude s daněmi po volbách

Daňové přiznání, ilustrační foto
ČTK
Stanislav Šulc

Překvapením je široká podpora daní motivujících k ekologičtějšímu způsobu života.

Reklama

Je jen málo témat předvolebního klání, v nichž by se současné politické strany, hnutí a koalice vrátily k zažitému dělení na pravici a levici. A tak tu máme strany a hnutí tíhnoucí spíše napravo od středu prosazující menší zdanění práce a kapitálu a naopak levicové strany plánující vyšší zdanění vysokopříjmových občanů a firem.

Levice

Nejdetailnější daňový program připravila sociální demokracie. V jejím programu nazvaném Vize ČSSD pro Česko 2030 je celá řada bodů týkající se právě odvodů lidí státu. 

„Správný daňový mix spočívá ve spravedlivém rozdělení daňového břemene a dostatečných zdrojů pro fungování kvalitních veřejných služeb od dostupného zdravotnictví, moderního školství přes financování celoživotního učení po udržitelný důchodový systém a sociální péči,“ tím sociální demokraté uvozují kapitolu věnovanou právě daním. A pokračují v tom, že jejich kroky mají za cíl především napravovat „škody“ způsobené úpravami ODS a ANO v daňové oblasti.

Mezi sliby ČSSD tak najdeme například zavedení progresivního zdanění, takzvané milionářské daně pro lidi s majetky převyšující 100 milionů korun. 

Ušetřeny by neměly být ani právnické osoby. „Snížení daní pro malé a střední podniky a jejich zvýšení pro největší korporace lze dosáhnout jednoduchou změnou jednotné sazby na tři (snížená, standardní jako dnes a zvýšená) tak, aby na změně vydělalo 99,8 procenta podniků a přitom výrazně vzrostl příjem státu,“ plánují sociální demokraté.

ČSSD pak chystá i vyložené novinky, jako je zavedení bankovní daně z aktiv s progresivními sazbami či digitální daně ve výši sedm procent. Pro tuto stranu očekávatelný je také plán sjednotit zdanění a odvody z kapitálových příjmů tak, aby příjmy z práce nebyly zdaněny více než příjmy z kapitálu a renty.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Euro jako volební tahák? Kdo ho chce a kdo je proti

Newstream prošel programy relevantních politických stran a volebních uskupení. A přináší vám přehledně přístup jednotlivých partají k přijetí společné evropské měny.

Přečíst článek

Komunistická strana zatím podrobný program nezveřejnila, ale ve svých programových principech se k daním také vyjadřuje. A s ČSSD se v mnohém shoduje, především v zavedení bankovní a digitální daně. Komunisté plánují celkem sedm pilířů daňových změn včetně výrazného zdanění nadnárodních firem, miliardářské daně či zvýšení daňových úlev pro rodiny s dětmi.

Koalice

Dvě výrazná uskupení vstupující do voleb ve formě koalic, tedy Spolu a PirSTAN, navzdory nejrůznějším prohlášením vstupují do kampaně s daňově poměrně uměřenými programy. 

Základním pilířem koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) je dosažení co možná nejnižšího zdanění práce. 

„Naši politiku budeme vždy stavět na principu nízkého zdanění práce, které urychlí dohánění západních mezd. Usnadníme život živnostníkům a malým a středním firmám a vytvoříme atraktivní prostředí pro klíčové partnery,“ stojí v programu. Naopak zejména některé korporace by měly podle programu Spolu být zdaněny férověji. „Budeme bojovat s odlivem dividend do zahraničí. Řešením není vyšší zdanění zahraničního kapitálu, ale zvýhodnění investic zisků zpět do české ekonomiky. Přispějeme ke společnému řešení digitální daně na úrovni EU a OECD,“ dočteme se v koaličním programu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Druhá volební koalice, v níž jsou Piráti a Starostové a nezávislí, má v daňové oblasti trochu agresivnější plány. Zaujme především „postupné zvýšení zdanění komerčních nemovitostí“ a zdanění takzvaných negativních externalit zatěžujících životní prostředí. Zároveň koalice PirSTAN plánuje zdanění prodeje konopí. „Zdanění komerčně distribuovaného konopí přinese čtyři miliardy, čímž stát získá finanční prostředky např. k dofinancování zdravotní péče,“ stojí v programu PirSTAN. A důležitý bude také zdánlivě vágní bod týkající se dividend státních firem. „Vyšší dividendové příjmy státního rozpočtu díky efektivnějšímu fungování státních firem,“ píše se v programu.

Populisté

Zatímco většina tradičních stran své předvolební sliby formuluje prostřednictvím strukturovaného programu, populistické strany a hnutí se svými a nerozhodnutými voliči komunikují alternativními kanály. Například SPD plně sází na billboardy a citáty svého předsedy. Hnutí ANO pak velmi úspěšně komunikuje prostřednictvím literatury.

Zatímco klasický program tedy hnutí ANO stále ještě nemá, vše podstatné si lze přečíst v knize Andreje Babiše Sdílejte, než to zakážou. Ta je dostupná volně na webu a lze si zdarma stáhnout pdf o 450 stranách. Když dokument posléze projíždíte, jde spíše o velmi sofistikovaný text, co se hnutí a jeho šéfovi podařilo, doplněný o to, co ještě před „námi všemi“ leží za problémy k řešení.

Piráti

Dalibor Martínek: Babiš a Maláčová uplácejí důchodce. Piráti vytáhli uhlí

Dlouho se čekalo, jak Piráti zareagují na předvolební závody Andreje Babiše (ANO) a Jany Maláčové (ČSSD) v uplácení důchodců různými přídavky a příplatky. Piráti teď, jak se zdá, vytáhli svůj předvolební trumf pro mladé. Je to poněkud netradiční předvolební komodita - uhlí.

Přečíst článek

Z daňové politiky tu mnoho není, ale něco přeci. Babiš nabízí především možnost nulové daně pro ženy, které vychovají tři a více potomků. Inspiroval se tím v Maďarsku, kde, cituji: to již Viktor vyřešil. A nejde jen o matky, ale i další, společností podceňované skupiny obyvatel.

„Dát samoživitelkám a obecně všem lidem, kteří kalkulují, jestli být na dávkách, nebo pracovat, takové daňové zvýhodnění, aby jasně vyhrála práce. Samoživitelky, které mají tak tak na nájem a jídlo, by logicky vůbec žádné daně platit neměly,“ píše majitel a předseda hnutí ANO.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme