Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prahu opět ucpou traktory. Na protestní jízdu se vydají 22. května

Na protest zemědělců do Prahy vyjelo 700 traktorů
ČTK
 ČTK

Další zemědělské protesty budou ve středu 22. května v Praze. V pátek o tom rozhodli zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje.

Reklama

„Tudíž nám nezbývá nic jiného v současné době než těmito protesty upozornit i veřejnost na to, že opravdu máme velké problémy a že je potřeba ty problémy řešit,“ uvedl Doležal. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) zemědělci na dnešní jednání nepozvali.

„Jsme připraveni dát najevo naši nespokojenost a pokračovat v těch protestech,“ potvrdil novinářům také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Cílem je podle něj přesvědčit vládu, aby se situací velmi vážně zabývala.

Obrazem připomínáme protestní jízdu traktorů Prahou v únoru 2024:

Česko stejně jako další evropské státy zažívá letos protesty zemědělců opakovaně. V Česku se naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice v regionech i k hranicím vyjelo více než 1600 zemědělských strojů. V Praze demonstrovali zemědělci 7. března, podle mluvčí Agrární komory se této akce zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů. Na protest proti politice EU vyjely traktory na silnice 22. února, zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Mrazy poškodily většinu úrody v Česku

Dalibor Martínek: Pořád dokola. Ovocnářům to zmrzlo, ministr zaplatí. Za naše peníze. Proč?

Je to situace, která se opakuje rok co rok. Přijde jaro, oteplí se, potom někdy v březnu nebo v dubnu přimrzne, a meruňkáři z Jižní Moravy začnou křičet, že chtějí kompenzaci od státu za umrzlé květy. A také vinaři. A další. Okamžitě po těchto stížnostech přispěchá ministr zemědělství, obvykle je to nějaký lidovec. Protože lidovci tak nějak z dávné tradice drží ministerstvo zemědělství. Nikdo neví proč, možná něco v duchu, že půda patří lidovcům.

Přečíst článek

Na protest zemědělců do Prahy vyjelo 700 traktorů

A zase ty traktory. Zemědělci protestovali u úřadu vlády. Je to vydírání, uvedl Fiala

Zemědělci s traktory a další technikou přijeli do Prahy. Protestní jízdou městem a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Vláda podle zástupců Agrární komory a Zemědělského svazu nehájí zájmy českých zemědělců.

Přečíst článek

Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Hlavní důvod, proč zemědělci vyrazí v nadcházejícím týdnu otravovat lidem život ve městech, je jasný. Je únor, na poli se nic neděje, je čas údržby vozového parku. Takže proč nevytáhnout traktory na malou projížďku. A nandat to Pražákům. Skvělá zábava.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme