Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A zase ty traktory. Zemědělci protestovali u úřadu vlády. Je to vydírání, uvedl Fiala

Na protest zemědělců do Prahy vyjelo 700 traktorů
ČTK
 ČTK

Zemědělci s traktory a další technikou přijeli do Prahy. Protestní jízdou městem a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Vláda podle zástupců Agrární komory a Zemědělského svazu nehájí zájmy českých zemědělců.

Reklama

Ministři dali najevo, že jsou připraveni dál jednat, nátlaku a vydírání ale nebudou ustupovat. Podle odhadu Agrární komory (AK) se protestu účastní přes 700 traktorů a dalších strojů a kolem 3500 lidí. Protest zkomplikoval dopravu ráno na příjezdech do Prahy, přes den se tvořily kolony zejména na trase traktorů kolem úřadu vlády a Letné. Policisté ráno zadrželi před vládou řidiče, který složil na silnici a tramvajové koleje hromadu hnoje.

Zemědělci začali svými traktory, nákladními vozy i autobusy přijíždět na hranice hlavního města po 05:00, kolem šesté už dorazili první z nich na Letnou, odkud poté s vozy vyrazili na protestní průjezd městem a po 11:00 se přesunuli už bez vozidel k úřadu vlády. Krátce po poledni, podle zemědělců symbolicky pět minut po dvanácté, demonstrace začala, trvat má do 13:30. Poté se zemědělci začnou postupně rozjíždět zpátky domů.

EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Evropská unie příští týden rozhodne o odblokování 137 miliard eur (3,47 bilionu korun) z unijních fondů pro Polsko, oznámila ve Varšavě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ocenila zároveň pokrok Polska při obnově vlády práva po nástupu kabinetu Donalda Tuska.

Přečíst článek

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zdůraznil, že vážnosti situace v zemědělství si je vědoma celá vláda. I s ohledem na současný stav veřejných financí ale není možné vyhovět všem požadavkům, řekl novinářům. Kritizoval incident s hnojem před úřadem vlády i podle něj porušení slibu, že zemědělský protest nebude blokovat MHD. Svým členům podle něj Agrární komora a Zemědělský svaz také nepředávají úplné informace, proti čemuž se organizace následně ohradily. Výborný zopakoval, že je se zemědělci připraven dál jednat, na ultimáta ale přistupovat nebude, uvedl.

Také podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude. Jejich dnešní protest v Praze označil za vydírání. Se zemědělci je vláda připravena jednat, ale u jednacího stolu. Zemědělský sektor má podle premiéra rekordní zisky, dodal. Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček vyzval v souvislosti s protestem Výborného, aby v podpoře zemědělců zohlednil problémy pramenící z dovozu levných produktů a dotační politiky dalších zemí EU.

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž v lednu spadly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010.

Přečíst článek

Zemědělci zhruba do 11:00 jezdili s traktory po okružní trase okolo Letenských sadů a úřadu vlády. Kolem úřadu vlády, kde zůstala na vozovce velká hromada hnoje ohrazená plotem, byla doprava zablokovaná. Jezdily tam jen zemědělci se svými vozy, tramvaje musely odklonem. Úklid hnoje po domluvě zajistí sami zemědělci, silnici pak podle magistrátu dočistí Pražské služby. Policie už předem vyzývala řidiče, aby do Prahy vůbec nejezdili, případně se vyhnuli trase zemědělců, nebo použili MHD.

Hlavními organizátory dnešního protestu jsou Agrární komora ČR a Zemědělský svaz. Od vlády požadují mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Česko stejně jako další evropské státy zažívá protesty zemědělců opakovaně. Někteří z nich demonstrovali 19. února před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od této akce distancovaly, místo toho se podílely na evropském protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů tehdy zpomalovaly dopravu na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme