Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslanci pohřbili EET. Posledním zastáncem je Babišovo ANO

EET
Dotykačka - použito se svolením
 ČTK

Poslanci v prvním čtení schválili faktické zrušení Elektronické evidence tržeb bez jakékoli náhrady. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS by neměla smysl ani takzvaná dobrovolná EET.

Reklama

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla skončit ke konci letošního roku. Poslanci v prvním čtení po zhruba osmihodinové debatě, která začala už ve čtvrtek odpoledne, podpořili vládní návrh, který ji bez náhrady ruší. Evidence je stejně v současné době přerušená do konce letošního roku, a to kvůli pandemii nemoci covid-19. Stala se fakticky dobrovolnou.

Opoziční hnutí ANO zrušení evidence odmítá, ale s hnutím SPD se přiklání k tomu, aby zůstala dobrovolná. Vládní návrh ale s něčím takovým nepočítá a i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dobrovolnou evidenci odmítá.

Inflace - ilustrační foto

Inflace v květnu byla 16 procent. Růst cen táhly potraviny

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 16 procent, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Inflace opět překonala očekávání ekonomů. Ti se shodují, že se tak schyluje k agresivnějšímu růstu sazeb ze strany ČNB.

Přečíst článek

Nynější krok neznamená schválení návrhu, ale jen jeho posunutí do dalšího kola projednávání. Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl poslanec ANO Robert Králíček.

EET je zátěž pro podnikatele, tvrdí koalice

Projekt EET byl jedním z ústředních témat předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který jej prosadil ještě jako ministr financí v tehdejší vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zatímco nynější vláda míní, že EET představuje zátěž pro podnikatele, hnutí ANO naproti tomu tvrdí, že narovnala podnikatelské prostředí a vynesla státnímu rozpočtu víc peněz.

Poslanci ANO v rozpravě opakovali, že EET přinesla hlavně narovnání podnikatelského prostředí a také vyšší příjmy státního rozpočtu i vyšší mzdy především v pohostinství. Ze strany poslanců ANO zazněl i argument, že jde o nejúspěšnější projekt v digitalizaci státu. Ondřej Babka (ANO) vyjádřil obavu z toho, že část podnikatelů po zrušení EET přestane nabízet možnost úhrad platební kartou. Jeho stranická kolegyně Eva Fialová se domnívá, že za snahou koalice vypnout EET je antipatie vůči Babišovi.

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Vláda nechala lidi s energiemi na pospas. Vymýšlí plány, ale nepomáhá

Levný tarif elektřiny, který vymýšlí ministr průmyslu, je jako chiméra. Nemá obrysy, nemá časové ukotvení, a vůbec se neví, zda se vůbec nějak promítne do koncových cen. Mezitím dodavatelé energií zvyšují zálohy násobně. A začínají posílat upomínky k jejich zaplacení. Platili jste dva tisíce měsíčně, teď už po vás chtějí šest. A bude hůř.

Přečíst článek

Zástupci nynější koalice, kteří v opozici EET kritizovali, její přínosy naopak zpochybňovali. Ministr Stanjura ji označil za projev nedůvěry státu vůči podnikatelům. Kritizoval náklady na její provoz a zpochybňoval její přínosy. „Nikdy jsme se nedozvěděli, nikdy jsme nedostali relevantní data o těch údajných zvýšených příjmech státního rozpočtu,“ prohlásil.

Stanjura: Dobrovolná EET je nesmysl

Ohledně možného zachování dobrovolné evidence tržeb Stanjura prohlásil, že stát nemá nic, co by za získaná data podnikatelům nabídl. „Skutečně nemáme nic, co bychom za to mohli nabídnout. Ani si nevíme rady s těmi daty jako stát,“ řekl.

Nynější dobrovolný provoz EET znamená, že podnikatelé posílají data do „černé díry“ a s těmito daty se nic neděje a jen se někde hromadí, uvedl. Neexistuje podle něj žádná výhoda, kterou by mohl stát nabídnout těm podnikatelům, kteří by EET dál dobrovolně využívali. Eviduje se totiž jen část příjmů a nejsou známy ani jejich výdaje. Nelze tedy takové podnikatele vyřadit ani z možnosti daňových kontrol, uvedl.

Petr Fiala, premiér republiky

Jana Havligerová: Chápeme vás, pane premiére, my ty obavy máme taky

Předseda vlády se v mimořádném projevu k národu podělil o své obavy z inflace, války na Ukrajině, a hlavně ze stále rostoucích cen energií. Chápeme vás, pane premiére, my ty obavy máme taky.

Přečíst článek

Na závěr rozpravy řekl, že pokud dnes Sněmovna propustí návrh do druhého čtení, stihne ho Parlament do konce roku schválit. Proto nenavrhl žádné zkrácení lhůt.

Schillerová: Podnikatelé chtějí EET

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) naproti tomu řekla, že většina poctivých podnikatelů volá po tom, aby evidence zůstala alespoň dobrovolná. Zrušením EET chce podle ní Stanjura obrat státní rozpočet každoročně o 13 miliard korun. „Elektronická evidence tržeb jako hospodářsko-politické opatření jednoznačně splnila očekávání,“ řekla. „U podnikatelů dojde k opětovnému obnovení nekalé konkurence a šedé ekonomiky. Na zrušení EET budou biti ti poctiví,“ varovala.

Dobrovolnost u EET podporuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu. Mělo by ale podle něj být jasné, jaké bonusy to podnikatelům přinese.

Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii

Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Přečíst článek

Karel Sládeček za klub SPD uvedl, že toto hnutí vždy bylo proti zavedení EET, protože systém postihl malé a střední podnikatele a živnostníky. Poslanci SPD budou podle něho hlasovat pro zrušení EET, podpořili by ale i dobrovolnost tohoto systému.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Rusko odeslalo úroky ze dvou emisí dolarových eurobondů. Zaplatilo je v rublech. „Tím považujeme své závazky vůči věřitelům za splněné,“ uvedlo ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti. Bankrotu se země nevyhne, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Nastane o nedělní půlnoci, dodává.

Přečíst článek

Reklama

Související

Poslanecká sněmovna

Lukáš Kovanda: Když už vláda zrušila EET, neměla by OSVČ zatěžovat vyššími odvody

Přečíst článek
Andrej Babiš a Alena Schillerová

Politický diář Jany Havligerové: Kam nemůže nebo nechce Babiš, tam nastrčí Schillerovou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme