Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Chápeme vás, pane premiére, my ty obavy máme taky

Petr Fiala, premiér republiky
ČTK
Jana Havligerová

Předseda vlády se v mimořádném projevu k národu podělil o své obavy z inflace, války na Ukrajině, a hlavně ze stále rostoucích cen energií. Chápeme vás, pane premiére, my ty obavy máme taky.

Reklama

Především energetická krize ovšem dopadá na domácnosti už teď, ne že ji pocítí až v zimě. Například Pražská plynárenská od podzimu 2021 do letošního června zvyšovala některým zákazníkům zálohy i třikrát, za půl roku vyskočily až o 150 procent… Na to je ujištění, že stát nenechá nikoho padnout, slabá náplast.

Rozhodně by bylo užitečnější konečně detailně představit „tarif ministra Síkely“, na který hodlá vláda uvolnit 66 miliard korun. Tak, aby si mohly rodiny udělat rozvahu, čeho se případně budou muset zřeknout, aby si mohly na podzim a v zimě zatopit a mýt se teplou vodou. Konkrétní čísla by samozřejmě uvítaly i firmy. Ty by přinejmenším jistě chtěly vědět, jaký podíl z oněch slibovaných miliard připadne na jejich provoz.

čerpací stanice Shell v Rozvadově

Dalibor Martínek: Drahá nafta a benzín? Zaplatí to střední třída, vláda si myje ruce

Dlouho se čekalo, jak se vláda postaví k rapidně zdražujícím palivům. Zdálo se, že existuje určitá naděje, že si erár pro blaho národa nechá ujít pár desítek miliard třeba ze spotřební daně. Nestalo se.

Přečíst článek

Je výborné vědět, že stát hodlá dostat pod kontrolu tuzemské elektrárny a během tří až pěti let dosáhnout pro Česko na energetickou suverenitu.  Ale upřímně - koho složitá operace dělení ČEZ, kromě expertů, právě teď zajímá? A proklamace o energetické suverenitě je stará vesta, už jsme ji slyšeli mnohokrát.

Zrovna tak jako hojné odkazy na chyby minulé vlády. Společností ale momentálně hýbou nejen cenové šoky, nýbrž i kauza údajné korupce v pražském dopravním podniku, která zasáhla i celostátní politiku. Škoda, pane premiére, že vám nestála ani za zmínku.

Forma sdělení by měla být pokud možno v rovnováze s obsahem. To se skoro povedlo. Mimořádný projev k národu byl skoro mimořádně prázdný.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Domácnostem na energie přispějeme. Dotovat vyhřívání bazénu ale nehodláme

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určený by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro tzv. střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti ministerstvo podporovat neplánuje, řekl bez bližších podrobností ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek
 

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace, která sníží dluh státu

Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace a my všichni

Přečíst článek
Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme