Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Když už vláda zrušila EET, neměla by OSVČ zatěžovat vyššími odvody

Poslanecká sněmovna
ČTK
Lukáš Kovanda

Druhý antibyrokratický balíček obsahuje řadu správných věcí, skutečný smysl ale bude mít hlavně tehdy, pokud obsažené úlevy nebude vláda kompenzovat zatížením jinde. Když zrušila EET, neměla by OSVČ zatěžovat vyššími odvody.

Reklama

Druhý antibyrokratický balíček, který nyní vláda chystá, odstraňuje řadu věcí, které skutečně ekonomiku zatěžují, aniž by měly výraznější pozitivní efekt. Třeba vstupní lékařské prohlídky nebo potravinářské průkazy. Také ruší koncesionářské poplatky při průmyslovém využití televizní obrazovky; je vskutku absurdní, že má podnik platit koncesionářský poplatek, pokud na dané televizi sleduje pouze a výhradně vlastní výrobu, natočenou vlastní kamerou, třeba za účelem odstranění potenciálních chyb ve výrobním procesu.

Takže celkově lze balíček vítat.

Ovšem ne bezvýhradně. Jestliže součástí prvního antibyrokratického balíčku bylo třeba i zrušení EET, jde o naplnění programu vlády; stát ulevil podnikatelům. Jenže tím také připravil veřejné finance o deset až dvacet miliard ročně. I to je stále v pořádku. Pokud…

Lukáš Kovanda: Ani rekordní dividenda ČEZ letošní rozpočet nespasí

Lukáš Kovanda: Ani rekordní dividenda ČEZ letošní rozpočet nespasí

Letošní schodek státního rozpočtu může být rekordní, i 450 miliard korun. I Národní rozpočtová rada už v podstatě vylučuje, že by vláda mohla splnit svůj nyní plánovaný schodek. Novela zákona o rozpočtu bude nezbytná, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Pokud stát nebude ušlé daňové inkaso dohánět zase někde jinde. Zrušení EET je úlevou aktivním lidem jen tehdy, jestliže není „kompenzováno“ jinou zátěží OSVČ, živnostníka či podnikatele.

Jenže stát takto OSVČ zatížit hodlá, vždyť v rámci konsolidačního balíčku navrhuje zvýšit odvody OSVČ a zvýšit řadu daní, kterým čelí právě i OSVČ.

K čemu budou vládní balíčky, konsolidační či antibyrokratické, když v souhrnu nakonec jen jednu zátěž nahradí jinou?

Reklama

Související

Elektronická evidence tržeb zřejmě definitivě skončí k závěru letošního roku. Její konec bez náhrady schválila 25. listopadu 2022 sněmovna.

Neslavný konec EET. Sněmovna poslala elektronickou evidenci tržeb na politické smetiště

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme