Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poprvé po čtvrtstoletí v NATO dá Česko na obranu dvě procenta HDP

Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus.
army.cz
 ČTK

Výdaje na obranu přesáhnou příští rok dvě procenta HDP. Ministerstvo obrany (MO) bude hospodařit se 151 miliardami korun, což je zhruba o 40 miliard více oproti letošnímu rozpočtu. Dalších 8,6 miliardy korun je v rozpočtu vyčleněno na výdaje na obranu mimo kapitolu MO, celkem tedy výdaje na obranu dosáhnou 160 miliard korun. Vyplývá to z tiskové zprávy MO.

Reklama

Výrazný meziroční růst kapitoly ministerstva obrany je důsledkem nového zákona, který nařizuje výdaje na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. Vláda se tak snaží dodržet slib NATO, ke kterému se zavázala v programovém prohlášení a podle kterého mají být výdaje na obranu do roku 2025 ve výši dvou procent HDP.

Česko do NATO vstoupilo 12. března 1999 a dnes je toto datum vedeno v kalendáři jako významný den ČR.

Potvrzeno. České nebe bude chránit více než dvacítka amerických letounů F-35

Potvrzeno. České nebe bude chránit více než dvacítka amerických letounů F-35

Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 150 miliard korun, částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. První budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky gripen, které si Česko pronajímá.

Přečíst článek

Pro MO je v rozpočtu vyčleněno 151 miliard korun, dalších 8,6 miliardy korun je podle tiskové zprávy vyčleněno na výdaje na obranu státu mimo kapitolu MO. Tyto výdaje jsou zakotveny v kapitolách ministerstva zahraničních věcí, ministerstva dopravy nebo ministerstva vnitra, spadají pod ně také výdaje pro Národní bezpečnostní úřad, Státní správy hmotných rezerv nebo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Většina z vyššího rozpočtu půjde na modernizaci

Podle ministerstva jde většina z meziročního navýšení rozpočtu na investice do modernizace armády. „Dnešní schválení rozpočtu v rekordní výši nám umožní pokračovat v rozjetých modernizačních projektech, mezi nimiž bude v příštím roce především pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90, které budou tvořit základ těžké brigády,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle ministryně se obrana musí budovat dlouhodobě, šetření se podle ní nevyplácí. „Když bude jednou třeba, abychom tuto zemi ochránili a my na to nebudeme připraveni, nedá se to jako mávnutím kouzelného proutku dohnat,“ řekla ministryně.

Německý ministr obrany Boris Pistorius s ministryní obrany Janou Černochovou

Česko chce nakoupit nejméně 77 tanků Leopard. V případě připojení k německému tendru

V případě připojení k německému tendru na nákup bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8 by Česko chtělo pořídit nejméně 77 těchto strojů. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun.

Přečíst článek

Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva, 26. července 2023, Náměšť nad Oslavou, Třebíčsko.

FOTOGALERIE: Obří letoun dopravil do Česka první dva americké vrtulníky Viper. Nahradí zastaralé ruské Mi

Základna v Náměšti nad Oslavou převzala první dva americké vrtulníky, do poloviny září dostane z USA další čtyři nové stroje. Mohutný nákladní letoun dnes dopravil na náměšťskou základnu dva bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Následně budou dodány další dva vipery a první dva víceúčelové stroje UH-1Y Venom, uvedlo ministerstvo obrany.

Přečíst článek

Reklama

Související

Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. V

FOTOGALERIE: Titus v českých službách. Armáda převzala první z obrněnců za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme