Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko chce nakoupit nejméně 77 tanků Leopard. V případě připojení k německému tendru

Německý ministr obrany Boris Pistorius s ministryní obrany Janou Černochovou
ČTK
 ČTK

V případě připojení k německému tendru na nákup bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8 by Česko chtělo pořídit nejméně 77 těchto strojů. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun.

Reklama

Cena bude odvozena od počtu zapojených zemí

Česko by zároveň stálo o účast na výrobě, opravách a servisu těchto tanků, doplnila ministryně. „Budeme dělat vše pro to, aby do toho opět byl intenzivně zapojený i český průmysl,“ dodala. Více konkrétních informací by její resort měl sdělit na konci roku. „Cena bude odvozena od toho, kolik zemí se zapojí, v tuto chvíli neumím cenu říct ani odhadem,“ uvedla Černochová. Podle Pistoriuse se chtějí zapojit i další země, konkrétní nebyl.

Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru pověřila Černochovou v květnu vláda. Česko si od společného postupu slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory. Dodány by mohly být do konce dekády, uvedl dříve plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil.

Před dvěma týdny byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí při vyjednávání, nyní se precizuje memorandum. „Počet 77 vychází z potřeb armády. Je pravděpodobné, že to bude ve vícero modifikacích, že to nebude 77 stejných kusů,“ dodala Černochová. Podle Pistoriuse nákup tanků zlepší schopnost zemí spolupracovat.

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Na Ukrajinu už dorazilo 18 tanků Leopard, Britové poslali Challengery

Na Ukrajinu z Německa dorazilo 18 tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu zhruba před dvěma měsíci. Na Ukrajině už jsou také tanky Challenger 2 z Británie a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se jich zavázala na Ukrajinu poslat 14.

Přečíst článek

Česká armáda poskytla tanky Ukrajině

Česká armáda v současné době využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Ze skladů v uplynulých měsících poskytla několik desítek kusů starší verze T-72 Ukrajině. Za tuto pomoc obdrží od Německa 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Černochová řekla, že Česko zatím tanků dostalo pět, zbytek by měl dorazit do konce roku a vyprošťovací vozidlo na jaře 2024.

Dalšími tématy dnešního jednání byly výdaje na obranu, působení v zahraničních operacích, nábory do armády a aktivních záloh či válka na Ukrajině. Pistorius řekl, že demokratické země budou pokračovat v podpoře Ruskem napadené země, dokud to bude nutné. „Strašná válka, kterou (ruský prezident Vladimir) Putin vede proti Ukrajině, je zločin,“ uvedl.

Tanky Panther a Leopard 2 mají obdobnou korbu, věž je odlišná.

Německý Rheinmetall chce postavit továrnu na nové tanky Panther přímo na Ukrajině

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall jedná s Kyjevem o výstavbě továrny na výrobu tanků Panther přímo na Ukrajině. Ročně by jich mohl vyrobit až 400, řekl německému deníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci se už několik měsíců snaží Ukrajině dodávat desítky tanků, ale země napadená Ruskem tvrdí, že by jich potřebovala další stovky.

Přečíst článek

Polské tanky Leopard 2A4 už jsou na Ukrajině.

Poláci drží slib, první várku leopardů už doručili na Ukrajinu

Polsko dodalo Ukrajině první čtyři tanky Leopard 2 ze slíbených čtrnácti. Premiér Mateusz Morawiecki se vypravil do Kyjeva v den prvního výročí ruské invaze. Setkal se rovněž s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který potvrdil, že první tanky německé výroby dodané Varšavou už dorazily a posílí ukrajinskou obranu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Dodávky zbraní na Ukrajinu válku neprodlužují, je tomu naopak, řekl kancléř Scholz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme