Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chemické vojsko nemá vybavení, nemůže podporovat bojové jednotky

Muzeum protichemického vojska
Profimedia
 ČTK

Ministerstvo obrany nezajistilo v letech 2018 až 2022 obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR). Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Rezort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy. Chemické vojsko tak podle kontrolorů nemůže komplexně podporovat činnost armádních bojových jednotek.

Reklama

Kromě toho armáda pouze částečně plní některé cíle výstavby schopností sil NATO, přestože se ministerstvo obrany k jejich plnění zavázalo, uvedli kontroloři. Podle ministerstva ale NKÚ mimo jiné opominul změnu bezpečnostní situace, kvůli níž se musely přehodnotit modernizační priority.

Ministerstvo obrany vedl v letech 2018 až 2021 Lubomír Metnar (ANO), od prosince 2021 je v jeho čele Jana Černochová (ODS).

Kontroloři zjistili, že z 12 plánovaných akcí uskutečnilo ministerstvo tři, z toho jednu jen částečně. „Důvodem neuskutečnění 75 procent plánovaných nákupů přitom nebyl nedostatek prostředků – roční investiční výdaje resortu obrany se v kontrolovaném období zvýšily o více než 226 procent a ministerstvo mělo na provedení těchto 12 akcí schváleno čerpat ze státního rozpočtu celkem 6,8 miliardy korun,” uvedl NKÚ.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Dalibor Martínek: Armáda by zase chtěla naše děti. Už přišel ten čas?

Na velkou krizi potřebujeme mít dostatečný počet vygenerovaných záloh, oznámil Karel Řehka, šéf generálního štábu armády. Je to silný apel nejvyššího vůdce ozbrojených sil. Trochu politické prohlášení. Ale kdo umí číst mezi řádky, dobře tuší, že je to předzvěst věcí budoucích.

Přečíst článek

Nové protichemické oděvy nejsou

Podle ministerstva kontroloři opomíjejí rozsah předchozího podfinancování armády i změnu bezpečnostní situace, kvůli kterým musely být přehodnoceny modernizační priority. „Ministerstvo tedy realizovalo investiční akce podle stanovených cílů a dostupných peněz. Situaci v kontrolovaném období, které spadá většinově do předchozího volebního období, významně ovlivnila i koronavirová pandemie,” uvedl úřad.

Kontrolní úřad například uvedl, že s obměnou a doplněním protichemických izolačních oděvů se mělo původně začít už v roce 2016, v době ukončení kontroly je resort plánoval nakoupit do konce roku 2025. „Být vybaven protichemickými oděvy je přitom nezbytnou podmínkou úspěšné certifikace jednotek AČR vyčleňovaných do pohotovostních sborů NATO,” podotkli kontroloři. Minimálně o šest let bude zpožděn i nákup nových chemických rozstřikovacích automobilů. Automobily měly být pořízeny v letech 2022 až 2023, Ministerstvo však nákup odložilo na roky 2028 až 2030.

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Válka na Ukrajině bude trvat ještě roky. Ruské vzdušné síly překvapily svou nekompetentností, říká expert

Válka na Ukrajině je teď podle Zdeňka Kříže z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity v módu očekávání dlouhého opotřebovávacího konfliktu. Může podle něj trvat ještě roky. Odborník se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku a v analýze zhodnotil dva roky konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek

Na dokončení Těchotína nebyly peníze

Kontroloři zároveň upozornili, že Centrum biologické ochrany (CBO) Těchonín není ani 22 let od zahájení výstavby dokončeno a neplní dvě z devíti statutárních funkcí. Podle ministerstva je výstavba zpožděna kvůli výraznému zvýšení ceny stavby. „V uplynulých letech proto nebyl na dokončení stavby dostatek peněz. Nyní se počítá s uzavřením smlouvy v nejbližších měsících a s následným zahájením výstavby,” reagovalo ministerstvo. Připomnělo, že CBO není a nebylo postaveno pro běžný provoz, ale pro případ závažné krize.

Do největšího vojenského cvičení se zapojí 90 tisíc vojáků

NATO čeká největší vojenské cvičení od studené války, zapojí se do něj 90 tisíc vojáků

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 tisíc vojáků ze všech států aliance a Švédska. V Bruselu to oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

Přečíst článek

Reklama

Související

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks

Stát utratil dva miliony za opravu rypadla v účetní ceně desítek tisíc korun. NKÚ se pustil do ministerstva obrany

Přečíst článek
Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. V

FOTOGALERIE: Titus v českých službách. Armáda převzala první z obrněnců za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme