Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Obří letoun dopravil do Česka první dva americké vrtulníky Viper. Nahradí zastaralé ruské Mi

Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva, 26. července 2023, Náměšť nad Oslavou, Třebíčsko.
profimedia.cz
 ČTK

Základna v Náměšti nad Oslavou převzala první dva americké vrtulníky, do poloviny září dostane z USA další čtyři nové stroje. Mohutný nákladní letoun dnes dopravil na náměšťskou základnu dva bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Následně budou dodány další dva vipery a první dva víceúčelové stroje UH-1Y Venom, uvedlo ministerstvo obrany.

Reklama

„Dodání prvních amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jak vypadala vykládka dvou vrtulníhků z obřího letounu americké armády C-17 Globemaster? Podívejte se:

Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H-1. Celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35.

Kompenzace za stroje dodané Ukrajině

Kromě 12 nových vrtulníků armáda ze Spojených států amerických získá i osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace. Česko ji zaplatí z peněz, jež od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko. Česká armáda pak bude mít celkem deset strojů Venom a stejný počet typu Viper.

Po 45 letech končí armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35 Praha 6. června (ČTK) - Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35.

Sbohem “ďáblovým kočárům”. Armáda se po půl století rozloučila se sovětskými vrtulníky

Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35. Poslední ostré střelby z bitevníku mají za sebou piloti náměšťské 221. vrtulníkové letky ve vojenském újezdu Boletice, uvedla armáda na svém webu.

Přečíst článek

Systém H-1 zásadně zvýší palebné schopnosti vrtulníkového letectva české armády, a to především s přesně naváděnou municí, kterou mohou používat oba vrtulníky systému," uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Bitevníky Viper i víceúčelové stroje Venom podle zprávy ministerstva vynikají i systémem vlastní ochrany, utajenou komunikací či schopností přežití na bojišti. V porovnání s ruskými Mi-24 je také podstatně jednodušší jejich údržba.

Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky představují nové vrtulníky ucelený systém. „Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci s vipery zabezpečují blízkou palebnou podporu a logistiku," uvedl.

S vrtulníky přiletěli i specialisté na zaškolení

Transportní letoun C-17 Globemaster americké armády dosedl na přistávací plochu náměšťské základny dnes okolo poledne. Do ČR podle zprávy zároveň dorazila početná skupina amerických specialistů, kteří s českými kolegy v následujících dvou týdnech vrtulníky zkompletují, zprovozní a takzvaně zalétnou.

Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

První vojenské vrtulníky pořizované z USA dorazí do Česka v řádu týdnů. Přesné datum zatím stanoveno nebylo, uvedl mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka. Stroje z USA na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou přepraví velkokapacitní letoun. Výrobce nedávno zveřejnil video prvního letu stroje v barvách české armády. Podívejte se na něj.

Přečíst článek

Společně pak také na strojích provedou certifikaci. V srpnu přiletí z USA mobilní výcvikový tým (MTT – Mobile Training Team), který začne od 1. září cvičit letecký personál 22. základny vrtulníkového letectva.

Zařízení pro simulátor k přeškolení personálu na nové vrtulníky Viper převzala náměšťská základna 12. března. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha. Skupina pilotů a palubních techniků ze základny v Náměšti se už na nové typy vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper přeškolovala na americké základně námořní pěchoty Pendleton. Oficiální představení nových vrtulníků se v Náměšti nad Oslavou uskuteční 17. srpna.

Německý ministr obrany Boris Pistorius s ministryní obrany Janou Černochovou

Česko chce nakoupit nejméně 77 tanků Leopard. V případě připojení k německému tendru

V případě připojení k německému tendru na nákup bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8 by Česko chtělo pořídit nejméně 77 těchto strojů. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme