Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Titus v českých službách. Armáda převzala první z obrněnců za miliardy

Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. V
army.cz
 ČTK

Armáda na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. Všech plánovaných 62 strojů ze zakázky za šest miliard korun by měla dostat do konce příštího roku, uvedla armáda na svém webu www.army.cz. Podívejte se ve fotogalerii níže, jak nová posila české armády vypadá.

Reklama

V červnu 2019 ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard se společností Eldis Pardubice. Armáda má dostat 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 kolových obrněných vozidel, která budou složit jako místo koordinace palebné podpory.

Podívejte se, jak nová posila české armády vypadá:

Česko-francouzská spolupráce 

Titus je nové obrněné vozidlo 6×6. Vzniklo ve spolupráci francouzské firmy Nexter Systems, která vyvinula bojovou nástavbu, a české firmy Tatra Trucks, jež dodává podvozek.

Obrněnec CV90 ze Švédska na snímku pořízeném 27. května 2021 na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

AKTUALIZOVÁNO: Jedna z největších státních zakázek. Armáda nakoupí bojová vozidla za desítky miliard

Stát uzavřel jednu z největších zakázek v novodobé historii. Od Švédska nakoupí přes dvě stovky bojových vozidel za 60 miliard korun. Podíl českých firem na výrobě dosáhne podle smlouvy nejméně 40 procent, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Přečíst článek

Modulární víceúčelový obrněnec představuje podle ředitele sekce komunikačních a informačních systémů ministerstva obrany Petra Šnajdárka výrazný posun v digitalizaci soudobého bojiště. "Titus je schopen přijímat a předávat informace od bojujících jednotek do místa velení v řádech minut a doslova až na opačný konec zeměkoule. Nic takového dosud armáda k dispozici neměla," uvedl.

Vozidla ve výzbroji armády nahradí stroje R-5, R-6 a R-7. "Tím, že dokáže informace (obraz a zvuk) předávat rychleji a ve větších objemech, dojde k naprosto zásadnímu posílení této oblasti. Výrazně se navíc zjednoduší komunikace se spojenci na společném bojišti," poznamenal ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Petr Milčický.

Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

První vojenské vrtulníky pořizované z USA dorazí do Česka v řádu týdnů. Přesné datum zatím stanoveno nebylo, uvedl mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka. Stroje z USA na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou přepraví velkokapacitní letoun. Výrobce nedávno zveřejnil video prvního letu stroje v barvách české armády. Podívejte se na něj.

Přečíst článek

Centrála NATO v Bruselu na snímku z 16. listopadu 2022.

Česko konečně začne platit na obranu dvě procenta HDP. Trvalo to pouhých 24 let od vstupu do NATO

Česko zřejmě bude ze zákona vynakládat každoročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, schválila sněmovna hlasy koaličních poslanců a poslanců opozičního hnutí ANO. Návrh zákona odolal snaze opozičního hnutí SPD o zamítnutí a zamíří k projednání do Senátu.

Přečíst článek

Novým generálním ředitelem kopřivnické Tatry Trucks bude Lukáš Andrýsek

Novým šéfem Tatry Trucks bude Lukáš Andrýsek. Za úkol má zvýšit výrobu

Novým generálním ředitelem kopřivnické automobilky Tatra Trucks se od 1. dubna stane Lukáš Andrýsek. Má za úkol zvýšit výrobní kapacity Tatry a optimalizovat průchod zakázek firmou, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku zákazníků. Dosavadní generální ředitel Pavel Lazar bude řídit připravovanou společnost Tatra Classic zastřešující aktivity v muzejnictví a stane se předsedou dozorčí rady společnosti Tatra Trucks, uvedla firma ze skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks

Stát utratil dva miliony za opravu rypadla v účetní ceně desítek tisíc korun. NKÚ se pustil do ministerstva obrany

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme