Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velké řetězce na Slovensku zastropovaly ceny základních potravin. Ty české se na to nechystají

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR
ČTK
 ČTK

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku ode dneška zastropuje ceny vybraných potravin. Opatření bude trvat tři měsíce. České řetězce zatím nic takového nechystají, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ve všech směrech výhodnější než zastropování cen by podle Prouzy byla nižší DPH na základní potraviny. K jejímu prosazení dnes opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Reklama

Na Slovensku ode dneška platí ve vybraných řetězcích zastropované ceny základních potraviny. Tuzemské řetězce obdobnou akci zatím nechystají, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Protože obchodníci častěji zavádějí slevové akce, ceny se podle něj drží na relativně nízké úrovni.

Ceny potravin v Česku v únoru meziročně stouply o 23,9 procenta, v lednu to bylo o 24,8 procenta. Celkově byly spotřebitelské ceny proti loňskému roku vyšší o 16,7 procenta, růst tak zpomalil z lednových 17,5 procenta.

Proč cenový strop? Lepší je nižší DPH

Řada Čechů kvůli rostoucím cenám jezdí za nákupy do Polska, kde vláda zrušila DPH na některé základní potraviny. České obchody u hranic s Polskem tak mají oproti období před snižením DPH o 30 až 40 procent nižší prodeje, řekl dříve Prouza. Už loni si někteří obyvatelé u polských hranic stěžovali na to, že tam Češi vykupují obchody. Vyhledávané jsou mezi Čechy také nákupy v Německu, kde se naopak vyzdvihuje kvalita potravin.

Zastropování cen potravin na Slovensku se dotkne asi 400 položek, jednat se bude především o produkty slovenského původu, oznámilo v pátek slovenské ministerstvo zemědělství a zástupci maloobchodu. Na vybraných položkách bude označení 'Protiinflační garance' a jejich ceny prodejci zveřejní na svých webových stránkách. Potraviny byly na Slovensku letos v únoru stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Meziroční míra inflace pak v únoru zrychlila tempo na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta.

Prouza: Dodavatelé zneužívají inflaci ke zdražování. Levněji bude až na jaře

Ceny potravin zřejmě v únoru ještě dál porostou, i když již ne lednovým tempem, kdy se meziměsíčně zvýšily v průměru o čtyři procenta. Větší pokles přijde na jaře. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu Tomáš Prouza. Podle zástupců Agrární komory a ministerstva zemědělství za růst cen mohou obchodní řetězce.

Přečíst článek

Češi milují slevy. Ty už ale nejsou, co bývaly

„Ve slevách se v Česku aktuálně prodá přes 60 procent potravin. Zastropování cen přitom není nic jiného než dlouhodobá slevová akce na předem určenou část sortimentu. Považujeme za vhodnější slevy střídat, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované. Zároveň ale tyto zahraniční aktivity sledujeme a vyhodnocujeme jejich efektivitu, včetně zapojení dodavatelů, kteří také musí garantovat dobrovolné snížení cen,” řekl Prouza.

Šéf svazu obchodu dnes na svém twitterovém účtu opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby prosadil nižší sazbu DPH na základní potraviny a prověřil tržní sílu dodavatelských řetězců. V Česku jsou podle Prouzy u řady potravin jeden či dva dodavatelé, kteří ovládají třetinu trhu a diktují si ceny. „Když nemáte možnost zakoupit mezi pěti šesti dodavateli, tak ti velcí dodavatelé toho samozřejmě zneužívají,” uvedl dříve Prouza.

Nekula již dříve uvedl, že zastropování cen potravin nepovažuje za vhodný krok. V Maďarsku podle něj zavedení cenového stropu naopak vedlo ke zdražování potravin. Vláda usiluje o zdravé konkurenční prostředí a nechce diktovat ceny, řekl Nekula.

Maďaři se vydávají na nákupy přes hranice na Slovensko.

Drahé potraviny mění zvyklosti. Maďaři nakupují na Slovensku

Tradiční směr nákupní turistiky ve slovensko-maďarském pohraničí se mění. Do slovenských měst, která leží u hraničních řek Dunaj či Ipeľ, teď přes mosty proudí stovky maďarských zákazníků.

Přečíst článek

Nekula koncem února vyzval veřejnost, aby ministerstvu zemědělství posílala podněty na nekalé praktiky obchodníků i potravinářských podniků nebo zemědělských výrobců. V březnu uvedl, že se významná část podnětů týká slevových akcí, kdy se deklaruje sleva, která ve skutečnosti slevou není. Podněty se podle Nekuly týkají i kvality potravin nebo například nepovolených provozoven. Ministerstvo podněty předává příslušným úřadům, jako je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa nebo Česká obchodní inspekce.

Akční slevy (ilustrační foto)

Ani slevy už nejsou, co bývaly. Zboží v akčních letácích podražilo o desítky procent

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Přečíst článek

Potravináři dál lobbují za razantnější snížení DPH u svých produktů

Snížení DPH na potraviny ze současných 15 procent na 13 nebo 14 procent se podle Potravinářské komory ČR ve spotřebitelských cenách příliš neprojeví. Mluvčí komory Helena Kavanová uvedla, že na ceny stále tlačí vysoká inflace a firmy se také musí potýkat se stoupajícími náklady na obaly, tlakem na růst mezd a stále vysokými cenami energií. O zavedení jedné snížené sazby DPH uvažuje vláda. Komora podporuje snížení DPH na potraviny až na pět procent. Ke snížení daně opakovaně vyzývá také Agrární komora ČR.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si zrušením nejnižší sazby DPH „přihraje“ 24 miliard, zdraží ale vodu a léky

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Snížení DPH na potraviny je zrádné. Mohlo by inflaci jen přiživit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme