Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pellegrini ohlásil kandidaturu na prezidenta Slovenska. Podle průzkumů je favoritem

Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini
ČTK
 ČTK

Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini podle očekávání ohlásil, že se bude ucházet o prezidentský úřad.

Reklama

Nejpopulárnější slovenský politik je podle většiny průzkumů favoritem přímé prezidentské volby, jejíž první kolo bude zhruba za dva měsíce. Sondáže ukázaly, že Pellegriniho hlavním soupeřem bude exministr zahraničí a kariérní diplomat Ivan Korčok. Slovenští politici už dali najevo, že volba prezidenta bude pokračováním souboje z loňských předčasných parlamentních voleb mezi nynějšími vládními stranami v čele s premiérem Robertem Ficem a opozicí.

„Když mluvím o politické připravenosti prezidenta, mám za sebou dlouholeté zkušenosti z ústavních funkcí v tomto státě,“ řekl Pellegrini v Banské Bystrici, ze které pochází stejně jako Korčok.

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Pellegrini v minulosti roky působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), kdy zastával vysoké politické funkce a v letech 2018 až 2020 byl premiérem. Po porážce Směru-SD v parlamentních volbách v roce 2020 Pellegrini spolu s desítkou poslanců z Ficovy strany vystoupil a založil vlastní stranu Hlas-SD, která pak vedla žebříčky preferencí. Později Hlas-SD ovšem začal ztrácet a v předčasných volbách z konce loňského září, které vyhrál Směr-SD, skončila Pellegriniho strana na třetím místě.

Pellegrinimu už dříve slíbil podporu při prezidentské kandidatuře čtyřnásobný premiér a předseda Směru-SD Fico, jenž před deseti lety ve volbě prezidenta neuspěl. Naopak šéf třetí vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že se sám bude ucházet o prezidentskou funkci.

Robert Fico

Fico koupil luxusní byt v centru Bratislavy podezřele levně

Slovenský premiér Robert Fico podle místních médií koupil v širším centru Bratislavy za nižší než tržní cenu byt s velkou terasou od svého stranického kolegy, který ho prodal ministerskému předsedovi za nižší částku, než za jakou jej sám získal. Fico koupi dnes potvrdil a tvrdil, že částku odpovídající zhruba polovině kupní ceny vysoudil od médií. Detaily k transakci neuvedl.

Přečíst článek

Osmačtyřicetiletý Pellegrini podporuje návrhy vlády na změny ve slovenském trestním právu, které už kritizoval Evropský parlament i úřad evropského veřejného žalobce. Jako opoziční politik Pellegrini nepodpořil mezivládní dohodu se Spojenými státy o obranné spolupráci. Na rozdíl od bývalého vedení slovenského ministerstva obrany zase tvrdil, že Bratislava vyčerpala možnosti vojenské pomoci Ukrajině, která se od předloňského února brání ruské vojenské invazi. Nynější Ficův kabinet zastavil dodávky zbraní Kyjevu ze zásob slovenské armády.

Vůči Pellegrinimu se už začal vymezovat Korčok, který je podobně jako současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zastáncem liberální demokracie a který se účastní stávajících protivládních demonstrací v souvislosti s plánem kabinetu snížit trestní sazby, zrušit elitní útvar prokuratury a zkrátit promlčecí doby trestných činů.

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme