Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko čeká těsný souboj. Mírným favoritem prezidentských voleb je Korčok

Mírným favoritem prezidentských voleb na Slovensku je Korčok
Profimedia
 ČTK

Slovensko nadcházející víkend čeká druhé kolo prezidentských voleb. Jeho mírným favoritem je podle volebního modelu agentury NMS Market Research exministr zahraničí Ivan Korčok s podporou 51,7 procenta. Jeho soupeře a předsedu paramentu Petera Pellegriniho by volilo 48,3 procenta respondentů. Napsal to ve středu list Sme, který průzkum zadal.

Reklama

Těsný rozdíl mezi oběma kandidáty podle listu nenaznačuje, že by sobotní druhé kolo voleb hlavy státu mělo jistého vítěze. V jiném průzkumu zase těsně vedl Pellegrini.

Analytik NMS Mikuláš Hanes uvedl, že Korčokovi se podařilo přesvědčit ty voliče, kteří se březnového prvního kola prezidentských voleb nezúčastnili. Toto kolo vyhrál Korčok s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 tisíc hlasů právě před Pellegrinim.

Rozdíl v rozmezí statistické chyby

Model NMS rovněž ukázal, že Pellegrinimu se daří mobilizovat voliče neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten v prvním kole skončil na nepostupovém třetím místě, když dostal přes 264 tisíc hlasů. Harabin má proruské názory a vyslovil se pro neutralitu Slovenska, což by znamenalo vystoupení země z NATO.

NMS oslovila 1045 respondentů v období od 28. března do 2. dubna.

Jiný průzkum od agentury Focus, jehož výsledky v úterý zveřejnila televize Markíza, naopak ukázal těsný náskok Pellegriniho. Šéfa parlamentu by podle této sondáže volilo 50,8 procenta lidí a Korčok by získal 49,2 procenta hlasů.

Někdejší ministr zahraničí Ivan Korčok

V prezidentských volbách na Slovensku vede po prvním kole Korčok

Příštím slovenským prezidentem bude exministr zahraničí Ivan Korčok, nebo předseda vládní strany Hlas-sociální demokracie a šéf parlamentu Peter Pellegrini. Rozhodlo o tom první kolo přímé volby, ve kterém Korčok získal nejvíce hlasů a spolu s dosavadním favoritem prezidentských voleb Pellegrinim postoupil do rozhodujícího druhého kola. To bude 6. dubna.

Přečíst článek

Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

V prezidentských volbách na Slovensku se hraje o to, zda přetrvá mafiánský stát, napsal polský list Gazeta Wyborcza (GW). Vítězství Petera Pellegriniho, dávného stranického soudruha premiéra Roberta Fica, by vedlo k centralizaci moci podle maďarského vzoru, tvrdí list a dodává, že Pellegriniho vítězství by také nynější vládnoucí skupině zaručilo beztrestnost.

Přečíst článek

Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

V prvním kole slovenských prezidentských voleb získal nejvíce hlasů Ivan Korčok. Celkem 958 393. Druhý Peter Pellegrini, další postupující do druhého kola, jich nasbíral 834 718. Z údajů na transparentních účtech obou kandidátů ale plyne, že Korčok za kampaň utratil násobně více než Pellegrini, byť organizace Transparency International zpochybňuje úplnost výdajů zachycených na účtu druhého z kandidátů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme