Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peking hasí problém politiky nulového covidu. Plánuje stamiliardové investice

Čína, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Čínská vláda uvolní na podporu a stabilizaci slábnoucí ekonomiky dalších více než 300 miliard jüanů (přes bilion korun). Mají pomoci také s výstavbou infrastruktury.

Reklama

Rozšíření investic by mělo pomoci „udržet ekonomické aktivity na stabilním kurzu,“ řekl čínský premiér Li Kche-čchiang, který setkání předsedal.

Ohlášena byla také finanční pomoc pro státní výrobce elektřiny, protože v některých částech Číny docházelo v nedávných dnech kvůli přetrvávajícímu horku k jejím výpadkům. Na podporu dodávek energie mají být použity speciální dluhopisy v celkové výši 200 miliard jüanů.

Ruský rubl

Rusko plánuje v září obnovit prodej státních dluhopisů. Sází na čínský jüan

Rusko příští měsíc obnoví prodej dluhopisů na místním trhu a plánuje dluhopisy denominované v čínské měně jüan. Jde o součást plánované obnovy domácích trhů zasažených sankcemi a snahy o vyšší zaměření na svého spojence, kterým je Čína. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Čína stále drží politiku nulového covidu

Čínská ekonomika trpí, protože Peking neustupuje od své politiky nulového covidu, jejímž cílem je potlačit jakékoli ohnisko koronavirové nákazy v zárodku. Četná čínská megaměsta zavedla zejména na jaře přísná opatření, aby zabránila šíření vysoce nakažlivé omikronové varianty. Hospodářský růst v Číně navíc ovlivňují i problémy na trhu s nemovitostmi.

Čína, ilustrační foto

Proti proudu. Čína snižuje další úrokové sazby na historické minimum

Čínská centrální banka opět snížila některé úrokové sazby. Chce tak povzbudit ekonomiku oslabenou realitní krizí a protikoronavirovými opatřeními. Zároveň jde proti trendu v ostatních velkých ekonomikách, které úroky kvůli vysoké inflaci spíše zvyšují.

Přečíst článek

Čínská ekonomika, která je druhá největší na světě, ve druhém čtvrtletí klesla oproti třem předchozím měsícům o 2,6 procenta, což je více, než se čekalo. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil pouze o 0,4 procenta, tedy méně než čekali analytici a zároveň to byl nejslabší čtvrtletní růst od začátku koronavirové pandemie.

Analytici uvádějí, že oficiálního cíle letošního růstu o zhruba 5,5 procenta bude těžké dosáhnout, aniž by se zrušila přísná vládní strategie přístupu k nemoci covid-19.

Uhlí ve skladech v Rusku

Dovoz ruského uhlí do Číny je na pětiletém maximu

Dovoz uhlí z Ruska do Číny se v červenci vyšplhal na nejvyšší úroveň za nejméně pět let. Rusko si rovněž třetí měsíc za sebou udrželo pozici největšího dodavatele ropy do Číny. Vyplývá to podle agentury Reuters z celních údajů. Rusko v poslední době do Číny uhlí i ropu dodává se slevou. Reaguje tak na pokles poptávky ze strany západních zemí, který je důsledkem ruského útoku na Ukrajinu.

Přečíst článek

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Realitní trh čeká ochlazení. Ale pět investičních jistot zůstane, míní experti

I když bude na realitním trhu hůř a ceny nemovitostí začnou klesat, investoři či majitelé nájemních činžovních domů či pozemků na krajích velkých měst se nemusí o zhodnocení obávat. Podle odborníků na realitní trh z poradenské sítě RSM, která působí ve 123 státech světa, existuje pět typů komerčních nemovitostí, na kterých budou investoři vydělávat i nadále. Které to jsou?

Přečíst článek

Reklama

Související

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Nastartovaná Čína. Aktivita v továrnách byla v únoru nejvyšší za více než desetiletí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme