Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dovoz ruského uhlí do Číny je na pětiletém maximu

Uhlí ve skladech v Rusku
iStock
 ČTK

Dovoz uhlí z Ruska do Číny se v červenci vyšplhal na nejvyšší úroveň za nejméně pět let. Rusko si rovněž třetí měsíc za sebou udrželo pozici největšího dodavatele ropy do Číny. Vyplývá to podle agentury Reuters z celních údajů. Rusko v poslední době do Číny uhlí i ropu dodává se slevou. Reaguje tak na pokles poptávky ze strany západních zemí, který je důsledkem ruského útoku na Ukrajinu.

Reklama

Dovoz ruského uhlí do Číny v červenci meziročně stoupl o 14 procent na 7,42 milionu tun. To představuje nejvyšší měsíční úroveň od roku 2017, kam sahají srovnatelné údaje.

V Evropské unii začal 11. srpna v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého balíku protiruských sankcí. Embargo přimělo Rusko zaměřit se na alternativní kupce, jako jsou Čína a Indie, a nabízet jim uhlí za výrazně nižší ceny.

Dovoz ruské ropy do Číny se v červenci meziročně zvýšil o 7,6 procent na 7,15 milionu tun, což odpovídá zhruba 1,68 milionu barelů denně. Byl ale nižší než květnový rekord, které činil téměř dva miliony barelů denně, píše Reuters.

Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto

Odstávka Nordstreamu žene ceny plynu k rekordům. A bude to tak ještě v pondělí

Dodávky ruského plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září. Oznámila to ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml.x

Přečíst článek

Evropská unie se dohodla, že v rámci šestého balíku protiruských sankcí od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba.

Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února. Čína odmítá ruskou agresi odsoudit.

Stars Coffee

Moskevčané se dočkali téměř identické náhražky Starbucksu

Rozčarování a kofeinový deficit dolehl na obyvatele Moskvy poté, co zavřely oblíbené kavárny amerického řetězce Starbucks kvůli ruské agresi na Ukrajině. Nyní se opět otevírají, v pozměněné podobě a s novým majitelem. Je jím rapper a podporovatel Putina Timur Junusov.

Přečíst článek

Gazprom

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Rusko předpokládá, že se průměrná vývozní cena jeho plynu letos více než zdvojnásobí na 730 dolarů (17 614 korun) za 1000 metrů krychlových. Až do roku 2025 pak bude klesat spolu se snižováním vývozu. Vyplývá to z odhadu ruského ministerstva hospodářství, do kterého nahlédla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme