Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stíhačky F-35 na cestě do Česka. USA schválily prodej za více než sto miliard

Norské stíhačky F-35 Lightning během cvičení Arctic Challenge Exercise (ACE) na letecké stanici Orlandet, Norsko, čtvrtek 1. června 2023.
ČTK/AP
 ČTK

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě za odhadovanou cenu 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliard korun). Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace. Česká vláda dostane konkrétní návrh dohody na stůl do 1. října a následně rozhodne o jejím schválení, či neschválení, uvedlo české ministerstvo obrany.

Reklama

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude alianci chránit před moderními hrozbami a podpoří stálou přítomnost v regionu," píše se v prohlášení americké agentury pro obrannou spolupráci. Česko podle Pentagonu nebude mít žádné potíže se začleněním letounů do svých ozbrojených sil.

F-35 Lightning

Svět přezbrojuje, výrobce stíhaček F-35 nestíhá. Zájem mají i Češi

Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby navzdory problémům s nedostatkem součástek a pracovních sil. Těžila z růstu poptávky ve Spojených státech i v zahraničí, za kterým stojí zvýšené geopolitické napětí. Čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků a cena akcií podniku se po jejich zveřejnění vyšplhala na rekordní maximum, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

České ministerstvo obrany reagovalo prohlášením, že uvedená částka 5,62 miliardy dolarů zahrnuje i náklady desetiletého životního cyklu stíhaček a představuje maximální finanční rámec pro případné uzavření smlouvy.

Vše jde podle plánu

Do ceny těchto typů kontraktů, které americká vláda stejně jako v tomto případě předkládá Kongresu, bývá podle české strany standardně zahrnuta i dostatečná rezerva. „Jejím smyslem je, aby vláda USA nemusela znovu žádat o schválení Kongres, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala další vybavení či služby, mohlo by jít např. o doplnění munice," vysvětlilo české ministerstvo.

V Paříži začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem

FOTOGALERIE: U Paříže začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem

Na letišti Le Bourget u Paříže začal tradiční aerosalon, který je největší přehlídkou letecké techniky na světě. Naposledy se konal v roce 2019, před dvěma lety jej organizátoři kvůli pandemii zrušili. Letos na přehlídku vyrazila i největší česká delegace v historii, uvedla Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP).

Přečíst článek

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ reagovala vrchní ředitelka ekonomické sekce Ministerstva obrany Blanka Cupáková na cenu uvedenou v americkém dokumentu.

Částka zahrnuje i výcvik a přestavbu letiště v Čáslavi 

Cupáková, která zároveň od začátku vede vyjednávací tým, v dubnu řekla deníku Právo, že pořízení amerických strojů bude stát nejméně 100 miliard korun. Samotná nová letadla vyjdou na 40 miliard korun a zbytek ceny půjde podle jejího tehdejšího vyjádření do výcviku pilotů a personálu, výzbroje a přestavby čáslavského letiště. 

F-35 Lightning

Lukáš Kovanda: Stav veřejných financí zrovna nenahrává nákupu stíhaček z USA. Fiala se bude muset hodně snažit

Nákup stíhaček z USA, který Fialův kabinet zvažuje, by vyšel na více než 100 miliard korun. I proto by vláda měla předložit rozsáhlejší plán škrtů, jinak jí hrozí zhoršení ratingu a prodražení dluhu. Stav veřejných financí komentuje ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny.

Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35 amerického výrobce Lockheed Martin, který by společně se společnostmi Boeing a Raytheon byl hlavními signatáři potenciálního kontraktu.

Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

První vojenské vrtulníky pořizované z USA dorazí do Česka v řádu týdnů. Přesné datum zatím stanoveno nebylo, uvedl mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka. Stroje z USA na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou přepraví velkokapacitní letoun. Výrobce nedávno zveřejnil video prvního letu stroje v barvách české armády. Podívejte se na něj.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme