Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sbohem “ďáblovým kočárům”. Armáda se po půl století rozloučila se sovětskými vrtulníky

Po 45 letech končí armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35 Praha 6. června (ČTK) - Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35.
ČTK
 ČTK

Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35. Poslední ostré střelby z bitevníku mají za sebou piloti náměšťské 221. vrtulníkové letky ve vojenském újezdu Boletice, uvedla armáda na svém webu.

Reklama

Vrtulníky Mi-24 přinesly československé armádě bitevní schopnost proti obrněné technice. "Na tehdejší dobu byly vybaveny mohutnou výzbrojí včetně řízených střel a umožňovaly přesnou likvidaci protivníkovy techniky a zároveň mnohem efektivnější podporu pozemních jednotek," uvedla armáda ke strojům, kterým sami Rusové přezdívali "krokodýlové", zatímco afghánští mudžahedíni ho během sovětsko-afghánského válečného konfliktu v letech 1979–89 nazvali „ďáblův kočár“.

Andor Šándor

Andor Šándor: Rusko přepnulo na válečnou výrobu. Jsme o pár kroků blíž třetí světové válce

Nikdo neví, jak Rusové přemýšlejí, říká Andor Šándor, generál, bývalý šéf tajné služby a nyní bezpečnostní expert. Západní podpora Ukrajiny může být v jejich očích důvodem, proč rozpoutat třetí světovou válku, říká. Klíčovou otázkou podle něj je, zda mohou Ukrajinci boj o svou zemi vůbec vyhrát. Šándor je v tomto ohledu skeptický. Ruský potenciál je podle něj nekonečný. Víc věří vyjednávání, které však musí být podpořeno vojenskými úspěchy Ukrajiny.

Přečíst článek

Hlavním námětem posledního cvičení Mi-24/35 byla střelba na cíl ve spolupráci s jednotkou předsunutých leteckých návodčích. Jednotlivé lety posádek byly naplánovány zhruba na hodinové bloky tak, aby ve dne absolvovaly čtyři lety a stejně tak i v noci.

Miliardová náhrada ze Spojených států

"Poslední střelby s vyvedením jednotky z bitevníku Mi-24/35 odlétala posádka ve složení kapitán Jaroslav Šimek, nadporučík Jaroslav Palička a praporčík Pavel Solař. Posádka provedla dvě zteče s použitím neřízených raket S-8 a předním kulometem 12,7 mm během nočních střeleb," uvádí web.

Staré stroje nahradí vrtulníky ze Spojených států. Armáda pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Dalších starších šest viperů a dva venomy dostane česká armáda ze Spojených států darem za pomoc Ukrajině.

Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. V

FOTOGALERIE: Titus v českých službách. Armáda převzala první z obrněnců za miliardy

Armáda na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus. Všech plánovaných 62 strojů ze zakázky za šest miliard korun by měla dostat do konce příštího roku, uvedla armáda na svém webu www.army.cz. Podívejte se ve fotogalerii níže, jak nová posila české armády vypadá.

Přečíst článek

První bitevní vrtulník Viper AH-1Z pro českou armádu byl vyroben na počátku dubna. Stroje na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou na Třebíčsku přepraví velkokapacitní letoun v řádu několika týdnů, řekl v polovině května mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka.

Obrněnec CV90 ze Švédska na snímku pořízeném 27. května 2021 na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

AKTUALIZOVÁNO: Jedna z největších státních zakázek. Armáda nakoupí bojová vozidla za desítky miliard

Stát uzavřel jednu z největších zakázek v novodobé historii. Od Švédska nakoupí přes dvě stovky bojových vozidel za 60 miliard korun. Podíl českých firem na výrobě dosáhne podle smlouvy nejméně 40 procent, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva, 26. července 2023, Náměšť nad Oslavou, Třebíčsko.

FOTOGALERIE: Obří letoun dopravil do Česka první dva americké vrtulníky Viper. Nahradí zastaralé ruské Mi

Přečíst článek
Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme