Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vrtulníky - informace o tématu

Veřejná prezentace vrtulníku UH-60 Black Hawk. Na snímku vpravo je chargé d'affaires Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj

Češi se skládají na vrtulník Black Hawk pro Ukrajinu. Za den vybrali miliony

Více než tři miliony korun už lidé vybrali za pouhý jeden den na nákup vrtulníku Black Hawk pro Ukrajinu. Celkem bude stroj stát 105 milionů. Vyplývá to z údajů na webu iniciativy Dárek pro Putina, která nakupuje za peníze z veřejných sbírek zbraně a další materiál pro ukrajinskou armádu a civilisty bránící se ruským okupantům. Pořadatelé sbírky stroj představili v Praze. Lidé mohli vidět vrtulník ve vzduchu i na zemi a na místě si také mohli vyzkoušet trenažér stroje.

Přečíst článek
Přílet transportního letounu C-17 americké armády s dodávkou prvních dvou bitevních vrtulníků Bell AH-1Z Viper na 22. základnu vrtulníkového letectva, 26. července 2023, Náměšť nad Oslavou, Třebíčsko.

FOTOGALERIE: Obří letoun dopravil do Česka první dva americké vrtulníky Viper. Nahradí zastaralé ruské Mi

Přečíst článek

Sbohem “ďáblovým kočárům”. Armáda se po půl století rozloučila se sovětskými vrtulníky

Přečíst článek
Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

VIDEO: Vrtulníky z USA v českých barvách dorazí za pár týdnů. Do Česka je přepraví obří letadlo

Přečíst článek
Česká armáda posílí o dvacítku amerických vrtulníků za miliardy

Česká armáda posílí o dvacítku amerických vrtulníků za miliardy

Americké ministerstvo zahraničí schválilo, aby firmy z USA Česku případně prodaly techniku pro modernizaci bitevníků AH-1Z a vrtulníků UH-1Y (na snímku) v hodnotě asi 650 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Informovalo o tom americké ministerstvo obrany. Na kontraktu by se podílely hlavně firmy Bell Helicopter, Textron a General Electric. Česká armáda má z USA získat 12 nových vrtulníků a osm starších strojů. Po renovaci bude mít osm starších vrtulníků stejné vybavení jako 12 nových, uvedlo české ministerstvo obrany.

Přečíst článek
Vrtulník Boeing CH-47 Chinook

Ikonické helikoptéry Chinook mají problém. Do odvolání nesmí létat

Americká armáda uzemnila všech 400 helikoptér Boeing CH-47 Chinook kvůli opakujícím se problémům s motorem. Nákladní vrtulník proslulý i díky slavným filmům slouží vojákům již šedesát let, uvádí agentura Bloomberg. Poprvé v akci byl použit během války ve Vietnamu.

Přečíst článek
Česká armáda nakoupila osm víceúčelových vrtulník UH-1Y Venom od americké firmy Bell.

Půlmiliardová pokuta udělená obraně za tendr na vrtulníky má soudní dohru

Ministerstvo obrany ve čtvrtek podalo správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli pokutě 550 milionů korun za zakázku na armádní vrtulníky. Informoval o tom mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana je stále přesvědčena, že její postup byl správný, a s pokutou nesouhlasí. Sankci, jejíž udělení bylo pravomocné, uhradilo minulý týden.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme