Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová černomořská obilná cesta funguje. Na cestu vyrazila druhá loď

Loď s obilím plující z Oděsy přes Černé moře
Profimedia
 ČTK

Svět kvůli ruské blokádě ukrajinských černomořských přístavů bojující s cenami obilí a potravin si může opět na chvíli oddychnout. Z Čornomorsku vyplula druhá loď s obilím, a opět mimo dosavadní obilnou cestu blokováno Ruskem.

Reklama

Z ukrajinského černomořského přístavu Čornomorsk vyplula loď Aroyat převážející obilí do Egypta. Uvedl to ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov a potvrzují to data z monitoringu pohybu plavidel po mořích Marine Traffic.

Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Kyjev si kvůli embargu na obilí stěžuje na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Chystá odvetu

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

Přečíst článek

Ukrajina vytvořila v Černém moři vlastní koridor pro přepravu obilí poté, co Rusko v červenci odstoupilo od takzvaných černomořských obilných dohod.

První loď již dorazila do Istanbulu

Velkoobjemové lodě Resilient Africa a Aroyat, plující pod vlajkou Palau, zakotvily v Čornomorsku v minulou sobotu a měly odplout po naložení pšenice pro Afriku a Asii. Resilient Africa z ukrajinského přístavu vyplula v úterý s 3000 tunami pšenice na palubě a už dorazila do přístavu v Istanbulu. Aroyat míří do přístavu v egyptské Alexandrii a podle Kubrakova veze 17 600 pšenice.

Šlo o první dvě plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu, aniž by při tom využila koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami. Rusko od nich letos v červenci zhruba po roce odstoupilo a varovalo, že bude lodě plující do ukrajinských přístavů pokládat za vojenské cíle.

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme