Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět si oddechl. Ukrajina i v době války sklízí a vyváží obilí

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
 ČTK

Z ukrajinských přístavů u Černého moře ve čtvrtek vyplulo hned 11 lodí se 178 tisíci tunami zemědělských výrobků na palubě. Lodě s nákladem pšenice, kukuřice, ječmene, hrachu a slunečnicového oleje plují do Turecka, Rumunska, Řecka, Izraele a Alžírska, napsala na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na ukrajinská média a společné koordinační středisko.

Reklama

"Soudě podle objemů, ukrajinský týl s nástupem podzimu aktivně sklízí úrodu a vyváží ji. Od 1. srpna, odkdy fakticky začala fungovat istanbulská dohoda o ukončení blokády ukrajinských přístavů. se objem vývozu exportu v denním průměru pohyboval okolo 95 tisíc tun (celkově 6,37 milionu tun). Ve čtvrtek se podařilo vypravit skoro dvojnásobek oproti průměrnému množství," poznamenala BBC.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Rusové vyvezli z Ukrajiny obilí za půl miliardy dolarů. Zločin, míní experti

Rusko na Ukrajině ukradlo obilí nejméně za 530 milionů dolarů (asi 13 miliard korun). Zjistila to agentura AP při společném vyšetřování s investigativním projektem Frontline americké stanice PBS. Ze satelitních snímků a dat z námořních radiových transpondérů podle AP vyplývá, že přes 30 lodí podniklo více než 50 plaveb, při nichž přepravilo obilí z Ruskem obsazených územích na Ukrajině do přístavů v Turecku, Sýrii, Libanonu a dalších zemí.

Přečíst článek

Dodala, že z Ukrajiny se zemědělské plodiny a výrobky vyvážejí nejen po moři, ale také po souši, vlaky a kamiony.

Vývoz se propadl kvůli ruské invazi

Vývoz obilí z Ukrajiny prudce klesl, když Moskva 24. února napadla Ukrajinu. Boje na jihu Ukrajiny přispěly k růstu cen potravin na světových trzích, protože jak Rusko, tak Ukrajina jsou významnými vývozci obilí. Konflikt zároveň vyvolal obavy z nedostatku potravin v Africe a na Blízkém východě.

Reklama

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

Zatímco svět a zejména rozvojové země bojují s nedostatkem obilí a jeho vysokými cenami, Rusko se dostává do opačné situace. Podle odhadů tamní poradenské firmy SovEcon letos dosáhne úroda pšenice rekordních 100 milionů tun. Jenže kvůli potížím s exportem – na který se u obilí sankce nevztahují, ale mnohé země se přesto obávají s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu obchodovat – se obilí hromadí v Rusku a na vývoz zatím čeká, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ukrajina, která je významným světovým producentem a vývozcem obilí, dodávala před válkou až šest milionů tun obilí měsíčně.

Tři černomořské přístavy byly znovu otevřeny na základě dohody podepsané 22. července mezi Moskvou a Kyjevem v Instanbulu. Podle ukrajinského ministerstva infrastruktury jsou schopny nakládat a posílat do zahraničí 100 až 150 nákladních lodí měsíčně.

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme